EXCLUSIV

Cunoscutul om de radio din România din spatele carierei lui Dan Negru. „M-am aşezat în genunchi să îi mulţumesc” EXCLUSIV

Denisa Macovei 14.06.2022, 17:32

Dan Negru este celebru pentru succesul în televiziune, dar mai ales pentru longevitatea audiențelor TV întregistrare de-a lungul carierei sale. Cu toate acestea, prezentatorul emisiunii „Jocul cuvintelor” de la Kanal D și-a început activitatea ca om de radio, mai întâi la Radio Timișoara și Radio Vacanța. Dacă în televiziune l-a avut ca discipol pe unul dintre cei mai importanți producători din lume, Valeriu Lazarov, Dan Negru ne-a mărturisit în exclusivitate, că omul din spatele carierei sale este însă Andrei Voiculescu, nepotul poetului Vasile Voiculescu.

Un cunoscut om de radio din România este în spatele carierei lui Dan Negru

Dan Negru este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de televiziune din România, iar dedicarea cu care și-a făcut meseria nu i-a adus doar celebritatea, ci și audiențe record la emisiunile pe care le-a moderat. Cu toate că face televiziune cu foarte mare plăcere, în sufletul lui, un loc aparte îl va avea radio-ul. Acolo și-a început Dan Negru cariera de jurnalist și tot acolo a cunoscut oameni extrem de importanți din viața lui.

„Am lucrat la Constanța la Radio Vacanța. În anii 90 și îmi amintesc că la un moment dat m-am intersectat pe acolo cu Andrei Gheorghe, dragul de el. El a lucrat la Radio Vacanța la început, după care a plecat la Sky. Acolo am avut onorare să-i întâlnesc acolo pe Paul Grigoriu, pe Șerban Georgescu-fostul soț al Mădălinei Manole, adică oameni de radio puternici și îmi amintesc că se pierdeau copii și veneau la noi la radio părinți disperați.

Anunțam în boxe că s-a pierdut copilul Petrică Andrei și în 10 minute venea. Părinții, ca să ne răsplătească, veneau cu lăzi de struguri, cu lăzi de ce era pe atunci și seara când plecam de la program, eram ticsiți”, ne-a povestit Dan Negru în exclusivitate despre începuturile lui în radio.

Își aduce aminte și acum, de parcă s-ar fi întâmplat ieri nu acum 30 de ani, cum își petrecea toată vara la mare și cum încerca să întrețină atmosfera folosindu-se de o tehnologie veche, nu ceea ce întâlnim astăzi într-un studio de radio.

„Sezonul începea în luna mai, acum mai nou, sezonul e în august și se termină în august. Noi începeam în luna mai și-l terminam la jumătatea lui septembrie. Stăteam toată vara la mare. Am prins radio-ul pe vechi, adică făceam radio-ul ăla cu benzi, fonotecam cu foarfeca și lipeam cu scotch. Eu la începuturi am prins, Ciclop se numea, o sticlă ce despărțea prezentatorul de tehnic și cei de la tehnic făceau mixajul, nu prezentorul. Abia după niște ani a putut prezentatorul să poată pune muzică”.

„În anii 80 eram pasionat de muzică și ascultam Radio Europa Liberă”

Avea doar 12-13 ani când și-a descoperit pasiunea pentru muzică, dar mai ales pasiunea pentru radio. Deoarece la vremea respectivă nu existau prea multe oportunități pentru a asculta muzică de calitate, Dan Negru a descoperit Radio Europa Liberă și a fost de-a dreptul fascinat de unul dintre oamenii de radio de acolo.

Cunoscutul om de radio din România din spatele carierei lui Dan Negru. „M-am aşezat în genunchi să îi mulţumesc” EXCLUSIV

 

Nu faptul că avea mereu cuvintele la el, că voia să asculte muzică încontinuu sau că a simțit că meseria aceasta i se potrivește, ci pentru că un om i-a insuflat dorința ca, într-o bună zi, să fie el în fața unui microfon și să le vorbească oamenilor.

„Nu eram cel mai vorbăreț, dar îmi plăcea zona asta de radio. În anii 80 eram pasionat de muzică și ascultam muzică la Radio Europa Liberă. Atunci, ăla era singurul radio liber. Era un om care era DJ la Radio Europa Liberă, pe care îl cheamă Andrei Voiculescu. Andrei este cel mai bun DJ de la Radio Europa Liberă. Eu sunt fanul lui numărul 1. El este nepotul poetului Vasile Voiculescu și culmea, trăiește în România”, ne-a mai povestit Dan Negru, care este de părere, și acum după 32 de ani de carieră, că nu o dicție bună este în spatele unui jurnalist de succes, ci felul în care alege să-și facă meseria.

„Eu nu cred în dicție. Le spun și studenților mei asta. Cred că televiziunea nu are nevoie de dicție. Firește la Știri este nevoie, dar în general nu. Uită-te la americani. Silvester Stalone are jumătate de pareză facială. El nu avea nicio șansă în România. Aici dacă nu ai dicție foarte bună nu poți să fii actor. Nu e așa. Adică naturalețea are mai mult de câștigat. Americanii pun preț mult pe naturalețe și eu cred mult în naturalețe”.

„M-am așezat în genunchi în fața lui”

Revenind la omul care a stat însă în spatele carierei sale, Dan Negru ne-a mărturisit că l-a admirat încă de pe vremea când era doar un puștan, însă ani mai târziu a avut șansa să-l cunoască personal, însă din prima clipă au avut o conexiune aparte, astfel că și astăzi sunt foarte buni prieteni.

„El a fost idolul meu. Ca să vezi viața cum e. Eu îl imitam. Încercam să iau de toate de la el. La vremea aceea el prezenta muzică, prezenta de toate. După ceva ani am devenit prieten cu el. Îți spun și cum ne-am întâlnit. Îl știam, îl vizualizam și acum câțiva ani mergeam cu mașina și îl văd pe stradă. Am oprit mașina, am lăsat-o pe mijlocul drumului, în spate claxonau toți, m-am dat jos și m-am dus la el.

M-am dus la el, l-am întrebat dacă este Andrei Voiculescu și jur, m-am așezat în genunchi în fața lui și i-am zis că fac meseria asta datorită lui. I-am spus că atunci când aveam 12-13 ani îl imitam. Deci eu voiam să fiu un Andrei Voiculescu mare. De atunci am devenit prieteni”, ne-a mai povestit Dan Negru despre întâlnirea cu Andrei Voiculescu.

Urmăriți Impact.ro și pe
Tags:
Denisa Macovei
Am absolvit cursurile Facultății de Jurnalism de la Universitatea Ovidius, Constanța. Am debutat în presa scrisă la Constanța, în 2007, la publicația „Jurnal de Constanța”, apoi la...