Premierul Ciucă vrea spitale noi în România: „Este obligatorie înființarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti”

Andra Daoud 12.05.2022, 23:10
Premierul Ciucă vrea spitale noi în România: „Este obligatorie înființarea Agenţiei Naţionale pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitaliceşti”

Premierul Nicolae Ciucă anunță că este nevoie să se înființeze o instituție specială pentru a demara construcția de noi spitale în România. Șeful Executivului a vorbit și despre un subiect sensibil și anume că în țara noastră încă nu există un spital pentru marii arși, deși au trecut aproape 7 ani de la incendiul de la Colectiv. La ce soluții s-a gândit primul-ministru.

Nicolae Ciucă își dorește noi spitale în România

Problema spitalelor a fost dintotdeauna un subiect sensibil în România, mai ales în ultimii ani. Tragedia de la Colectiv a scos la iveală neajunsurile sistemului sanitar, însă în ciuda acestui fapt, multe nu prea s-au schimbat în domeniul sănătății în ultimii ani. Premierul Nicolae Ciucă a participat joi la o conferință la Alba Iulia, unde a fost întrebat despre motivul pentru care România nu are încă un spital pentru a trata marii arși, la aproape 7 ani de la Colectiv.

„Faptul că astăzi nu avem un spital de mari arşi se înscrie, practic, în lipsa de realizări pe care ţara noastră le are, nu numai în spitalul de mari arşi, ci şi în celelalte proiecte pe care noi am gândit că trebuie înfăptuite în dezvoltarea sistemului medical. Au fost promise la un moment dat şi opt spitale, de la opt am rămas la trei, ele sunt demarate cu mulţi ani în urmă”, a spus Ciucă.

Premierul Ciuca vrea spitale noi in Romania Este obligatorie infiintarea Agentiei Nationale pentru Dezvoltarea Infrastructurii Spitalicesti
Premierul Ciuca are un plan pentru constructia de noi spitale

„Este obligatoriu să se înființeze acea Agenție de Dezvoltare a Infrastructurii Spitalicești”

Ciucă a mai spus, în cadrul vizitei de lucru efectuate la Alba Iulia, că pentru a vedea noi spitale, este nevoie de o nouă instituție care să se înființeze la nivelul Ministerului Sănătății și că a discutat acest aspect cu ministru Rafila.

„Am discutat şi într-o şedinţă de guvern anterioară, cred că săptămâna trecută, împreună cu domnul ministru Rafila. Este obligatoriu la nivelul Ministerului Sănătăţii să se înfiinţeze acea Agenţie de Dezvoltare a Infrastructurii Spitaliceşti – ANDIS şi consider că, aşa cum ne-am asumat, odată ce realizăm înfiinţarea acestei agenţii, să demareze şi construcţia de spitale. Nu avem un spital de arşi, într-adevăr, în acest moment. Îndeosebi atunci când avem un număr mai mare de persoane care au suferit sau suferă în urma unui astfel de accident, ei sunt trataţi în altă ţară. Nu pot să promit că rezolvăm un spital de arşi într-un an sau doi”, a declarat Ciucă.

De asemenea, premierul a recunoscut că sunt două domenii care necesită să fie modernizate, pentru a putea vorbi despre o dezvoltare în România. Pe lângă sănătate, este vorba și despre educație. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat, la rândul său, joi, că sistemul educațional ar urma să fie refomat din temelii, începând cu anul 2023.

Urmăriți Impact.ro și pe