Plaja de la Eforie, refăcută după modelul celei de la Mamaia. Când încep lucrările pe Litoral

Iancu Andreea, Ioana Constantin 12.04.2022, 14:04

Turiștii de pe litoral ar urma să se bucure de o plajă complet refăcută în stațiunea Eforie, după modelul celei din Mamaia. Pregătirile vor începe curând, iar lucrările vor duce la o dublare a suprafeței actuale. Autoritățile au instalat deja utilajele care extrag nisipul din largul Mării Negre pentru a lărgi plaja existentă.

Plaja de la Eforie va fi refăcută. Lucrările de extindere sunt pe cale să înceapă

După Mamaia, stațiunea Eforie se va îmbogăți și ea cu suprafețe de plajă nou nouțe. Acest lucru se va întâmpla chiar din sezonul estival viitor. În acest moment se fac ultimele pregătiri, iar odată cu plecarea ultimilor turiști din acest sezon va începe și procesul de înnisipare. Practic plajele se vor lărgi iar suprafața de nisip aproape că se va dubla.

O conductă lungă de aproape 2 kilometri, cu ajutorul căreia se va extrage nisipul din largul mării a fost deja amplasată între stațiunile Eforie Nord și Eforie Sud. Lucrările se desfășoară după aceeași rețetă de succes folosită în stațiunea Mamaia. De altfel, cea care va duce proiectul la bun sfârșit este aceeași companie olandeză care a lucrat și în stațiunea Mamaia

„Conducta cu ajutorul căreia se va realiza înnisiparea plajei din Eforie Sud a fost transportată pe apă în zonă și pusă pe poziție ca la sfârșitul verii să înceapă lățirea plajei. La începutul lunii decembrie a anului trecut componentele conductei de transport a nisipului au fost aduse pe plaja din Mamaia unde există o suprafață extinsă de plajă și o lungime suficientă pentru asamblarea acesteia.”, au transmis reprezentanții Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL) Constanța.

Plaja de la Eforie, refăcută după modelul celei din Mamaia
Lucrările pentru refacerea plajei din Eforie urmează să debuteze

O conductă va extrage nisipul din largul Mării Negre

Plaja de la Eforie va fi refăcută și îmbunătățită cu ajutorul unei conducte ce extrage nisip din mare. Aceasta este aceeași conductă care s-a folosit pentru extragerea nisipului cu ajutorul căreia au fost lărgite plajele din zona de nord a stațiunii Mamaia. Pentru lărgirea plajei din Eforie va fi nevoie de 4 milioane de metri cubi de nisip.

„Aceasta este tubulatura submersă. Va fi transportat nisipul către uscat. Tubulatura vine în secțiuni de 12 m, este aliniată pe uscat și sudată, după care este împinsă în apă, umplută cu aer și remorcată în poziția finală pentru înnisipare.”, a explicat Marius Stamat, directorul companiei care se ocupă de extinderea plajei.

Și noile diguri, care vor proteja plajele şi falezele au prins formă. Vor fi 7 astfel de construcții hidrotehnice, care vor forma mai multe golfuri în zona stațiunii Eforie și datorită cărora procesul de eroziune costieră va fi încetinit.

„Sectorul de lucrări este 5,7 km. Vor fi 7 diguri, 4 sunt finalizate iar 3 sunt în curs de finalizare. Digul din dreapta este în curs de finalizare. Dala urmează să se închidă cu piatră. Aici se fac măsurători de nivel iar pe digul următor de asemenea ne apropiem de finalizare. Celelalte 4 sunt complet finalizate. Toate lucrările de diguri se termină la sfârșitul lunii mai, ultimul dig este într-o zonă neturistică. Celelalte se vor finaliza până în aprilie.”, a transmis reprezentantul companiei.

Care este termenul de finalizare al lucrării

În final va începe operațiunea de înnisipare care demarează la începutul lunii septembrie. Astfel, toate procedurile vor debuta la finalul sezonului estival pentru ca turiștii să nu fie deranjați de zgomotul utilajelor.

„O nava specializată va merge în larg la 12 km de țărm și va draga nisip de acolo, ulterior va veni în capătul acesta și va transporta nisipul spre uscat iar aici va fi nivelat de buldozere. Zona de eforie are 5,7 km. Plajele vor avea între 100 si 140 m lățime.”, a menționat Marius Stamat.

Proiectul pentru reducerea eroziunii costiere în valoare de peste 122 de milioane de euro ar urma să fie gata în anul 2023. Iar la finalul lui litoralul va mai câștiga aproape 200 de hectare de plajă nouă, întinse pe 33 de kilometri de litoral. Acțiunea face parte dintr-un amplu proiect de lărgire a plajelor finanțat din fonduri europene și care valorează peste 800 de milioane de euro.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...