Lărgirea plajelor din Mamaia, subiect de controverse. Turiștii găsesc tot mai multe motive ca să se plângă

Elena Avramescu 15.07.2021, 10:16
Lărgirea plajelor din Mamaia, subiect de controverse. Turiștii găsesc tot mai multe motive ca să se plângă

Lărgirea plajelor din Mamaia, subiect de controverse. În fiecare zi apar noi nemulțumiri din cauza refacerii cu nisip a zonei de nord a staţiunii Mamaia. Turiștii găsesc noi metode de a se plânge, cum ar fi faptul că li se topeşte îngheţata până ajung la şezlong sau că se rănesc la tălpi din cauza scoicilor abundente.

Lărgirea plajelor din Mamaia, subiect de controverse

Însă autorităţile spun însă că proiectul de lărgire a plajelor a reușit să salveze litoralul, care ar fi rămas fără ele în cel mult zece ani din cauza eroziunii costiere. Astfel că, începând cu acest sezon estival, zona de nord a staţiunii Mamaia s-a mărit cu 53 de hectare de plajă nouă. Cu toate acestea, proiectul demarat cu bani europeni, care a costat 63 de milioane de euro, nu a fost pe placul tuturor.

Ar trebui să vă pun să plătiţi îngheţata copilului!! V-a trebuit vouă să măriţi plajele, nu înţeleg de ce! De la beach bar până la şezlong, i s-a topit băiatului îngheţata, a curs peste tot pe plajă, nici nu a mâncat-o. Ce dracului aţi gândit când aţi făcut o astfel de prostie?!? (…) Nu contestă nimeni că plaja trebuia extinsă. Problema este cum s-a făcut asta.

În Dubai s-au construit teritorii întregi pe apă cu aceeaşi tehnică de înnisipare, însă acolo este nisipul ok, la noi plaja este într-adevăr neprietenoasă. Nu ai cum să mergi la apă fără încălţări, iar apa este adâncă, adio lăsat copiii în apă, a spus un turist pe una dintre rețelele de socializare.

Largirea plajelor din Mamaia, subiect de controverse
Mamaia

Pe lângă asta, o altă categorie a nemulțumiților este cea a operatorilor de plajă care deţineau sectoare adiacente plajei noi şi care, din acest sezon estival, nu mai au deschidere la apă.

Când am închiriat plaja, aveam o promenadă, doi vecini şi un vecin, apa. Un client care vine la noi şi ne plăteşte o sumă de bani pentru şezlong trebuie să parcurgă 100 metri în plus până la apă şi acei metri pe care-i parcurge nu-i parcurge în linie dreaptă, trebuie să facă cumva slalom printre cei cu prosoape, a declarat un agent economic.

Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral a ținut să menționeze că beneficiile extinderii plajelor sunt net superioare problemelor pe care le reclamă unii turişti.

Litoralul nostru pierdea pe an hectare întregi de plajă. În 2010, când a fost iniţiat proiectul de stopare a eroziunii costiere cu fonduri europene, practic cel mai mare proiect din ţară, plajele dispăreau într-un ritm de 1,5 metri pe an. Apa ar fi ajuns în unele hoteluri probabil. Acum, avem plaje întinse, care nu ne vor crea probleme 50 de ani de acum încolo. Eu cred că orice suprafaţă de teren nou câştigată de România este mai importantă decât beneficiile operatorilor de plajă, care văd cum la firul apei sunt din ce în ce mai mulţi turişti cu cearşaful sau prosopul, a spus Paul Cononov, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...