EXCLUSIV

Nicolae Botgros se teme de ce e mai rău. Dirijorul, despre atmosfera din Republica Moldova: „O mână o avem pe valiză” EXCLUSIV

Alexandru Catalan 02.03.2022, 18:54
Nicolae Botgros se teme de ce e mai rău. Dirijorul, despre atmosfera din Republica Moldova: „O mână o avem pe valiză” EXCLUSIV

Artistul basarabean Nicolae Botgros spune că războiul din Ucraina a schimbat foarte mult atmosfera din capitala Republicii Moldova, Chișinău. Iar efectele actualei invaziei rusești au atins deja mintea și inimile moldovenilor, a căror istorie e marcată de numeroase povești de suferință în raport cu Moscova. „Stăm cu frică, nici încolo, nici încoace. Nu știm ce ne așteaptă și ne gândim la ce e mai rău. Plus că peste tot s-a instalat deja o mare tristețe!”, a deschis Nicolae Botgros seria confesiunilor pentru impact.ro pe această temă.

Nicolae Botgros, despre atmosfera din Republica Moldova, în contextul războiului. Spune că moldoveni sunt cu mâna pe valiză

Botgros, a cărui reședință e la Chișinău, susține că în ultima vreme, alături de mulți conaționali, i-a urmărit pe ucraineni cu câtă amărăciune se îndreaptă spre refugiul lor din România sau alte țări.

„Ne uitam la ucrainenii ăia săracii, dar cred că mai toți ne gândim că ne va veni și nouă rândul, poate mai devreme decât ne imaginăm. Nici nu cred că putem scăpa, când avem de-a face cu un om care a trăit ca un sălbatic, pe drum, și care acum conduce destinele unui popor”, a adăugat el pentru impact.ro.

Nicolae Botgros, foarte bine cunoscut publicului din România, crede că viitorul a devenit total imprevizibil de când cu războiul din Ucraina
Nicolae Botgros, foarte bine cunoscut publicului din România, crede că viitorul a devenit total imprevizibil de când cu războiul din Ucraina

„Teama a luat locul tuturor speranțelor noastre”

Nicolae Botgros susține că atmosfera generală e una extrem de rezervată în rândul românilor de peste Prut:

„Noi toți am sperat că după pandemia asta vom avea timp să ne tragem un pic sufletul. Dar mai ales să ne bucurăm de viață. Însă, de câteva zile, teama a luat locul tuturor speranțelor noastre. Am observat asta și la concertul de 1 martie, când am cântat în deschiderea , aici la Chișinău. Am simțit publicul că nu e cu sufletul doar la spectacol. Oamenii ar vrea să se distreze, să uite de nebunia care a fost cu pandemia asta, dar bolii i-a luat locul războiul!”.

„ Astea nu sunt condiții de viață”

Totul s-ar putea concentra în doar câteva cuvinte, cum că „nu e atmosferă de viață”.

„Mergeam parcă altfel la lucru, în fiecare dimineață, chiar și cu  pandemia asta, mai ales în ultima perioadă. Știai că se va sfârși, că e foarte aproape finalul. Dar acum a apărut la orizont războiul. Când îi vezi pe cei din Kiev că trăiesc de zile bune în buncăre și că nu mai au ce mânca realizezi repede că astea nu sunt condiții de viață. Ca să nu mai vorbesc despre cazurile de naștere a unor copii în asemenea condiții. Urâciunea războiului pare să se întindă repede și în direcții neașteptate!”, a indicat același cunoscut dirijor din Republica Moldova.

Războiul l-a separat de prietenii din Kiev

Nicolae Botgros mai spune că războiul l-a separat de mulți prieteni de la Kiev, ba chiar și de colegi alături de care a cântat cândva în orchestra ce-i poartă numele.

„Am vorbit chiar ieri cu un fost coleg, care trăiește la Jovti Vodî. A trebuit să se întoarcă când a început nebunia. Pe la ei nu e încă mare gălăgie, dar se așteaptă oricând. În schimb la Kiev toți cunoscuții îmi spun că lucrurile sunt din ce în ce mai grele. Am acolo rude, prieteni, medici, ba chiar și oameni simpli cu care m-am împrietenit după un spectacol sau altul! Numai în pielea lor să nu fii!”, a mărturisit cunoscutul dirijor.

Una peste alta, artistul nu ezită să spună lucrurilor pe nume:

„O mână o avem deja pe valiză. Dacă se întâmplă ceva, nu avem altă variantă. Iar eu mă consider un tip norocos, căci am rude, cumetri și mulți prieteni în România. Din acest punct de vedere, nu-mi fac griji, voi avea unde să stau. Dar alții?”.

Urmăriți Impact.ro și pe