Cel mai periculos ecosistem din lume este în România. Este toxic și se află sub pământ. Acesta se află în Peștera Movile din sud-estul României. Peștera nu figurează în lista de destinații de vacanță, întrucât aici nu pătrunde lumina, iar aerul este plin de gaze otrăvitoare.
Peștera Movile este izolată de lumea exterioară de aproximativ 5,5 milioane de ani, înainte de a fi descoperită din întâmplare în anul 1986. Peștera Movile este una dintre cele mai misterioase peșteri din țara noastră, având unul dintre cele mai toxice medii subterane, astfel că nu este recomandată a fi vizitată de turiști. Peșterea este situată lângă Mangalia, Constanța.
Chiar și ala, există viață în Peștera Movile, iar cercetătorii au identificat deja cea mai mare creatură pe care au găsit-o acolo până în prezent.
Este vorba despre un miriapod troglobiont, sau subteran, căruia i s-a dat numele Cryptops speleorex și care poate ajunge până la 52 de milimetri lungime.
Până în prezent, în Peștera Movile au fost descoperite 35 de specii endemice unice și este probabil că mai sunt multe altele de descoperit în această rețea subterană fascinantă, în contextul în care exploratorii nu pot rezista mai mult de 5-6 ore în acest mediu.
[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]Este singurul ecosistem din lume care se bazează pe acest tip de chemosinteză, însă Peștera Movile mai este neobișnuită și din alte puncte de vedere. După ce au trăit în întuneric complet timp de milioane de ani, multe dintre creaturile de aici sunt oarbe și nu au culoare.
Unele dintre speciile care se află în interiorul peșterii Movile sunt întâlnite și în afara granițelor acesteia, însă Cryptops speleorex nu este una dintre ele. De asemenea, echipa internațională de oameni de știință a folosit analiza ADN-ului pentru a confirma că acest miriapod este într-adevăr unic.
„Rezultatele noastre ne-au confirmat îndoielile și au dezvăluit că centipedul Movile este diferit din punct de vedere morfologic și genetic, sugerând că a evoluat de la cea mai apropiată rudă a sa care trăiește la suprafață de-a lungul a milioane de ani într-un taxon complet nou, mai bine adaptat la viața în întunericul nesfârșit.”, spun cercetătorii, citați de publicația ScienceAlert.
Cu circa jumătate din nivelul normal de oxigen din aer și o mulțime de hidrogen sulfurat, metan, amoniac și dioxid de carbon, călătoriile în Peștera Movile trebuie să fie scurte pentru oameni de știință. În plus, mediul este extrem de umed.