Greşeala pe care o fac toţi românii când prepară compoziţia pentru sarmale. Ingredientul pe care îl omit toate gospodinele

Ioana Bucur 09.12.2021, 15:55
Greşeala pe care o fac toţi românii când prepară compoziţia pentru sarmale. Ingredientul pe care îl omit toate gospodinele

Când auzim „masă de Crăciun”, gândul ne zboară către un singur fel de mâncare. Cu toate că nu sunt foarte complicat de gătit, există o greșeală pe care o fac mulți români în momentul în care prepară compoziția pentru sarmale. Chiar și gospodinele cu experiență în bucătărie omit acest ingredient, iar diferența se va simți fără îndoială în momentul în care sunt puse pe farfuriile invitaților.

Secretul unor sarmale delicioase

Sunt migălos de făcut, durează destul de mult până sunt gătite așa cum trebuie, însă știm foarte bine că rezultatul este delicios. De fapt, celebrele sarmale sunt nelipsite de pe masă la fiecare eveniment important din viața românilor – nuntă, botez – și nu doar de sărbători.

Cu toate că, așa cum am mai spus, lista de ingrediente nu este una foarte lungă, iar modul de preparare nu este complicat, există, totuși, o greșeală pe care o comit mulți bucătari, cu mai multă sau mai puțină experiență în bucătărie.

Un prim truc util este legat de gustul sarmalelor. Dacă nu vreți să iasă prea sărate, spălați frunzele de varză și varza tocată în apă călduță. Dacă varza este foarte sărată, se recomandă să fie lăsată câteva ore la desărat, tot în apă caldă.

Pentru un plus de aromă, se pot toca împreună cu carnea în jur de 100 grame de ceafă de porc afumată. De asemenea, puteți pune printre sarmale bucăți de kaizer, ciolan afumat etc.

Greşeala pe care o fac toţi românii când prepară compoziţia pentru sarmale
Sarmale in foi de varza murata

Ingredientul de care nu trebuie să uităm

Acestea fiind zise, să trecem la subiect: ingredientul de care nu trebuie să uităm niciodată când pregătim compoziția pentru sarmale este apa. Cantitatea necesară variază în funcție de cantitatea de orez, dar și de carne. Dacă se folosește carne grasă, se adaugă 150 mililitri de apă la 100 de grame de orez. Dacă este mai slabă, va fi nevoie de 200 mililitri de apă pentru aceeași cantitate de orez.

Dacă nu se pune suficientă apă, orezul nu se va fierbe, ceea ce înseamnă că boabele vor rămâne tari indiferent cât de mult va fi ținut vasul la foc.

Dacă vreți să obțineți o culoare roșie intensă, nu trebuie decât să adăugați în apa în care fierb, pe lângă suc de roșii sau bulion, și câteva  lingurițe de boia dulce de ardei.

Cele mai bune sarmale ies atunci când sunt fierte la foc mic, timp de 3-4 ore, în vas de lut. Dacă nu ai vas de lut, când sarmalele sunt aproape fierte, bagă oala în cuptor și mai lasă-le timp de o oră.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...