Cum faci ca sarmalele să iasă pufoase. Trucul ştiut de prea puţine gospodine

Badea Violeta 25.11.2021, 12:11
Cum faci ca sarmalele să iasă pufoase. Trucul ştiut de prea puţine gospodine

Fie că vorbim de ocazii speciale sau nu, sarmalele sunt printre preferatele românilor. Vrei să-ți surprinzi familia și prietenii cu acest preparat? Ei bine, noi îți vom prezenta o rețetă de sarmale pufoase și extrem de delicioase. Iată secretul știut doar de bucătarii iscusiți!

Rețeta sarmalelor pufoase

Sarmalele reprezintă, fără dar și poate, unul dintre cele mai apreciate preparate culinare. Românii le adoră și le consumă foarte des, mai ales în sezonul rece. Gospodinele le pregătesc de fiecare dată de Crăciun și cum nu mai e mult până atunci, noi ne-am gândit să-ți dezvăluim un secret.

Pentru a te bucura de niște sarmale pufoase trebuie să adaugi două linguri de apă rece în compoziţie chiar înainte de a pune umplutura în frunzele de varză. Astfel, acestea vor avea un aspect deosebit și un gust desăvârșit. Iată mai jos ingredientele de care ai nevoie și modul de preparare.

Cum se prepara sarmalele pufoase
Cum se prepara sarmalele pufoase

Ingrediente

  • 500 de g de carne tocată de porc
  • două ceape medii tocate
  • 50 de g de orez
  • o lingură de ulei
  • sare, după gust
  • piper, după gust
  • cimbru uscat
  •  puțină boia dulce (paprika)
  • două verze murate medii
  • două linguri de ulei
  • crenguțe de cimbru uscat
  • o foaie de dafin
  • 250 de g de piept crud de porc (cu șoric)
  • 250 de g de afumătură (costițe, kaiser, ciolan sau cârnați proaspeți afumați)
  • 500 de ml de suc gros de roșii
  • 500 de ml de moare de varză

Pentru servire:

  • smântână
  • ardei iuți
  • mămăligă sau pâine

Mod de preparare

Pentru început, vom alege cele mai frumoase foi de varză care să se ruleze ușor, iar dacă sunt prea sărate, se pot clăti în câteva ape reci.

Mai departe, vom pregăti carnea tocată de porc, afumătura (kaiser) și pieptul crud de porc. Pe acesta din urmă îl tăiem în bucățele mai mici. La fel vom proceda și cu kaiserul afumat.

După ce am făcut acest lucru, vom toca cât mai mărunt o ceapă pentru a o căli într-o cratiță cu o lingură de ulei și un vârf de sare.

Se amestecă de câteva ori și se dă focul la mic, pentru ca acestea să se căleasc cât să devină sticloasă. Deasupra adăugăm orezul și lasăm la călit timp de apoximativ două minute.

După ce compoziția s-a omogenizat foarte bine, vom da cratița de pe foc și o vom lăsa să se răcească. Într-un bol adăugăm carnea tocată și compoziția de mai sus. Presărăm deasupra sare, piper negru proaspăt măcinat, cimbru uscat și două lingurițe de boia dulce.

Nu uităm de cele două linguri de apă reci! Amestecăm totul foarte bine până se omogenizează. Acum, compoziția este gata pentru a umple sarmalele.

Punem câte o lingură de umplutură pe fiecare bucată de foaie de varză și rulăm sarmaua, aducând marginile către centru.

După ce le-am împăturit pe toate, pregătim sucul gros de roșii, varza tocată, pieptul crud de porc și afumătura. Oala în care vom pune sarmalele trebuie să fie mai groasă sau una de lut.

Pe fundul acesteia punem o ceapă tocată, două linguri de ulei, două crenguțe de cimbru și un strat de varză murată tocată.

Ulterior, vom așeza și un strat de afumătură și piept crud de porc și unul de sarmale. Printre spațiile rămase, vom pune carne și kaiser.

Deasupra așezăm un strat de varză tocată și două creguțe de cimbru. La final, vom turna sucul gros de roșii și  moarea de varză diluată cu puțină apă.

Acum, vom pune capacul și le vom introduce la cuptor,  la 180 de grade Celsius pentru o jumătate de oră. Sarmalele bine fierte sunt pufoase și extrem de delicioase. Spor la treabă și poftă bună!