Locuitorii din Constanța și Valu Traian se plâng de mirosul greu de suportat din aer. Autorităţile ridică din umeri

Ioana Constantin 21.09.2021, 20:51

De cateva zile buna, locuitorii din Valu Traian dar și din unele zone ale orasului constanta se plang de prezenta unui miros insuportabil in zonele in care locuiesc. Unii sustin ca miroase puternic a amoniac, altii insa cred ca e vorba de fecale. Nici macar autoritatile, care au facut o serie de verificari ca urmare a nenumaratelor sesizari primte , nu stiu exact de la ce provine mirosul insuportabil insa o varianta ar fi inhrasamantul natural aruncat de fermieri pe terenurile agricole.

„Este groaznic, nu putem respira in casa”

Încă din weekend zeci de locuitori din comuna Valu Traian au inceput sa se planga prin intermediul retelelor de socializare de mirosul greu si insuportabil din localitate. La inceput au crezut ca este vorba de probleme la reteaua de canalizare si s-au gandit ca o sa treaca. Nu doar ca mirosul nu a disparut dar a devenit si mai insuportabil.

„Primele postari au fost sambata seara: o femeie a intrebat de unde vine mirosul de-afara si unde poate sa faca o sesizare. Si-au inceput sa-i raspunda oamenii: Este groaznic, nu putem respira in casa, spune cineva. Aceeasi problema este si-n cartierul Cretzoiu, pe strada Iorga: pana si cațelul se plange, spune cineva. Initial am crezut ca e ceva de la canalizare dar mirosul era din ce in ce mai puternic iar problema nu era semnalata doar in cartierul nostru ci in toata localitatea”, a spus un localnic.

In urma nenumaratelor sesizari autoritatile au decis sa mearga in teren si sa vada cum stau lucrurile. Primii care au facut verificari au fost specialistii de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea.

„Inpectoratul pentru Situatii de Urgenta Constanta a fost sesizat prin apel unic de urgenta 112 supra faptului ca-n zona localitatii Valu lui Traian precum si-n zona cartierului Bratianu din Constanta persista un miros suspect. A fost alertat echipajul CBRN, acesta deplasandu-se in zonele indicate ptr a efectua masuratori de specialitate”, a declarat – Razvan Parconie, ISU Dobrogea.

Locuitorii din Constanța și Valu Traian se plâng de mirosul greu de suportat din aer

Ce spun autoritățile

A urmat apoi Garda Nationala de Mediu. Echipa de control a sesizat în zona de la intrare în oraș dinspre Valu lui Traian miros de gunoi de grajd. Tocmai de aceea comisarii cred ca sursa posibila a mirosurilor ar putea fi împrăștierea gunoiului de grajd pe solele agricole. Nu de aceeasi parere sunt fermierii din zona.

„Începând de sâmbătă seara a fost sesizat miros neplacut în doua zone din Constanța și pe bd I C Bratianu înspre localitatea Valu lui Traian. Imediat s-a deplasat echipa de permanenta. Echipa de control a sesizat în zona de la intrare în oraș dinspre Valu lui Traian miros de gunoi de grajd. Sursa posibila a mirosurilor ar putea fi împrăștierea gunoiului de grajd pe solele agricole. La verificarile în teren au participat și reprezentanții Politiei Locale Constanța și Valu lui Traian pentru identificarea sursei generatoare de disconfort olfactiv”, – Ileana Andrei – comisar sef Garda de Mediu Constanța.

Exact in perioada asta se aplica gunoiul de grajd.

„Nu cred ca-i de la gunoiul de grajd. El sta intr-o platforma un an sau doi si efectiv in perioada respectiva fermenteaza si nu mai are cum sa miroasa. Deci nu cred ca aceasta este cauza”- Mircea Chipăilă – fermier

Deocamdata nimeni nu a fost tras la raspundere pentru aceasta situatie. Comisarii Garzii de Mediu atrag insa atentia celor care nu iau iau masuri de diminuare sau de stopare a surselor generatoare de disconfort olfactiv, ca pot fi sancționate contravențional cu amenda de pana la 15 000 lei in cazul persoanelor fizice si pana la 100 000 lei pentru persoanele juridice

Urmăriți Impact.ro și pe