Armata Română continuă să se înarmeze din SUA. Contract de 286 de milioane de dolari pentru rachete

Ana Anitoiu, Gabriel Peneș 27.04.2021, 23:31
Armata Română continuă să se înarmeze din SUA. Contract de 286 de milioane de dolari pentru rachete

Armata Română continuă să se înarmeze din SUA. Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a semnat un contract cu o valoare estimată la 286 de milioane de dolari, fără TVA, pentru rachete. Suma exactă va fi stabilită în timpul desfășurării procedurii de achiziție.

Ce rachete a cumpărat Armata Română din SUA

Ministerul Apărării Naţionale a semnat, mai exact, pentru programul de înzestrare ”Sistem de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” (SIML). Astfel, Guvernului SUA i-a fost atribuit contractul de tip Letter of Offer and Acceptance (LOA), specific Programului Foreign Military Sales – FMS, potrivit prevederilor Legii nr. 37/2021 cu privire la realizarea ”Capabilităţii de luptă împotriva navelor de suprafaţă”.

Vânzarea a fost aprobată de către Departamentul de Stat din SUA anul trecut, după ce Bucureștiul și-a exprimat dorința de a cumpăra două sisteme pentru apărarea de coastă. Derularea contractului pentru rachetele produse de firma Raytheon and Kongsberg va avea loc în perioada 2021-2024, iar ”Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă” va fi livrat în trimestrul IV al anului 2024.

Armata Romana rachete
Racheta lansata

Ce obligație are producătorul rachetelor față de România

Potrivit actului normativ, după achiziție, producătorul rachetelor are obligația de a constitui o capacitate de producţie şi realizare a mentenanţei la nivelul unui operator economic din industria naţională de apărare, aşa cum este definit în Legea nr.232/2016. Operatorul economic va fi ales de producătorul SIML, cu acordul Guvernului României.

Concret, SIML este produsul militar destinat apărării zonelor de coastă şi de litoral față de ameninţările navelor de suprafaţă. Acesta are capacitatea de a coopera cu nave, aeronave şi echipamente proprii şi ale aliaţilor. Sistemul folosește datele pe care i le furnizează acestea şi viceversa, întrebuințând sisteme de legături de date şi canale de comunicaţii protejate pentru executarea atacului cu rachetele antinavă.

Ce include SIML

Sistemul de instalaţii mobile de lansare rachete antinavă pe care România îl cumpără de la Statele Unite ale Americii include, fără a se limita la acestea: patru instalaţii mobile de lansare, platforme de comandă-control-comunicaţii, platforme de transport şi încărcare-descărcare, senzori, suport logistic iniţial.

La listă se adaugă: mentenanţă şi echipamente de testare, echipamente criptografice şi cu regim special, instruirea personalului la toate nivelurile necesare, inclusiv folosirea în luptă, echipamente de instruire, asistenţă de specialitate, dar şi baze de date specifice SIML.

Autoritățile din România, ”vigilente” cu privire la mobilizarea trupelor Rusiei lângă Ucraina

Administrația Prezidențială a transmis după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), că autoritățile române ”rămân vigilente” și vor continua să monitorizeze mobilizarea ”nejustificată” a trupelor Rusiei în jurul Ucrainei”. În plus, România a decis retragerea trupelor din Afganistan – mai multe detalii, AICI!

”Anunțul Federației Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, a fost important și oportun pentru detensionarea situației, dar nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și detensionare, precum și de evitare pe viitor a unor situații similare. Așadar, autoritățile române rămân vigilente și vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei”, arată comunicatul Administrației Prezidențială.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...