CSAT a aprobat retragerea trupelor din Afganistan. ”Va rămâne un loc de profundă îndurerare pentru noi”

Ana Anitoiu 27.04.2021, 20:17
CSAT a aprobat retragerea trupelor din Afganistan. ”Va rămâne un loc de profundă îndurerare pentru noi”

CSAT a aprobat retragerea trupelor din Afganistan, în ședința ce a avut loc marți, condusă de președintele Klaus Iohannis. Consiliul Suprem de Apărare a Țării a stabilit ca revenirea în țară a militarilor români, la încheierea misiunii Resolute Support, să se facă etapizat, în următoarele luni, conform unui calendar convenit cu partenerii din coaliție.

De la ce dată începe România să își retragă trupele din Afganistan

România s-a numărat constant printre principalii contribuitori la misiunea NATO din Afganistan. Mii de militari ai Armatei Române au participat, de-a lungul timpului, iar 27 dintre ei și-au pierdut viețile în misiune.

Acum România se pregătește să își retragă forțele din Afganistan în mod coordonat cu membrii de coaliție NATO, începând cu data de 1 mai 2021. Vor fi folosite aeronave militare naționale și ale coaliției pentru a fi extrași toți cei 615 militari aflați acolo și toate cele peste 80 de tone de materiale și elemente de logistică aflate în această țară.

CSAT retragerea trupelor din Afganistan
Klaus Iohannis

România, ”vigilentă” cu privire la mobilizarea trupelor Rusiei în jurul Ucrainei

De asemenea, Administrația Prezidențială a transmis, după ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării, că autoritățile române ”rămân vigilente” și vor continua să monitorizeze mobilizarea ”nejustificată” a trupelor Rusiei în jurul Ucrainei”.

”Anunțul Federației Ruse privind ordinul ca trupele sale să revină în bazele lor permanente, după exercițiile militare din Crimeea și Marea Neagră, a fost important și oportun pentru detensionarea situației, dar nu schimbă cu nimic necesitatea de a continua analiza cauzelor care au dus la această situație tensionată și de a identifica măsuri de dezescaladare și detensionare, precum și de evitare pe viitor a unor situații similare. Așadar, autoritățile române rămân vigilente și vor continua să monitorizeze această mobilizare nejustificată din jurul Ucrainei”, a transmis Administrația Prezidențială.

România vrea rezolvarea conflictelor din jurul Mării Negre

Mai mult, Administrația Prezidențială a transmis, după ședința CSAT, că Ministerul Afacerilor Externe a început inițiative la nivelul Uniunii Europene pentru rezolvarea conflictelor existente în jurul Mării Negre. În plus, s-a hotărât sprijinirea înființării Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență ce va oferi asistență țărilor interesate.

”Importanța întăririi rezilienței, atât la nivel național, cât și al Alianței în ansamblu, și al partenerilor săi a reprezentat un alt subiect abordat în cadrul Consiliului de astăzi. România a decis să sprijine aceste demersuri prin înființarea Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, care va oferi asistență și expertiză statelor interesate, inclusiv partenerilor din vecinătate. Totodată, în cadrul CSAT, s-a convenit să continuăm susținerea pentru partenerii noștri din Vecinătatea Estică, dar și din Balcanii de Vest, atât pe linie bilaterală, cât și în cadrul formatelor regionale, inclusiv în avansarea relațiilor acestora cu NATO și UE.

În plus, România este interesată de soluționarea conflictelor prelungite din jurul Mării Negre, iar Ministerul Afacerilor Externe a demarat în acest sens unele inițiative la nivelul UE. Toate aceste demersuri sunt în măsură să sporească securitatea României și reprezintă, totodată, o dovadă clară a solidarității și unității aliate. Marea Neagră poate deveni un spațiu al stabilității și cooperării doar în măsura în care statele se dezvoltă liber și pot să-și urmeze neîngrădit propriile opțiuni, pe baza respectului reciproc și a respectării stricte a normelor de drept internațional”, mai arată comunicatul Administrației Prezidențiale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...