EXCLUSIV. Totul despre aplicația care îți poate salva viața în caz de cutremur. Te atenționează cu 25 de secunde înainte

Andrei Cezar 21.12.2020, 15:31

Oamenii sunt speriați, în general, de posibilitatea producerii unui cutremur, prin prisma caracterului impredictibil si a magnitudinii pe care care acesta le poate avea. Pentru țara noastră, există o aplicație lansată de ani buni, însă pe care nu multă lume o cunoaște, ce informează oamenii cu 25 de secunde înainte de producerea unui seism. Este singura de acest gen din Europa, iar de-a lungul timplui, a emis peste 40 de alerte la cutremure de peste 4 grade, toate dovedindu-se a fi reale. Directorul Institutului Național de Fizică a Pământului (INFP), dr. ing. Constantin Ionescu, a vorbit pentru Impact.ro, despre această aplicație, dar și despre necesitatea ca marile companii să implementeze un sistem asemănător prin care să poată fi avertizate imediat, astfel încât să acționeze la timp, înainte de producerea unor dezastre.

Aplicația care îți poate salva viața în cazul unui cutremur. Te atenționează cu 25 de secunde înainte de a simți seismul

Potrivit raportărilor INFP, anul acesta s-au înregistrat sute de cutremure în zona Vrancea-Buzău, zona cu cea mai intensă activitate seismică din România. Cel mai puternic cutremur din acest an s-a înregistrat pe data de 31 ianuarie la o adâncime de 121 de km și a avut o magnitudine de 5,2 pe Richter, iar cel mai recent s-a înregistrat seara trecută, și a avut o magnitudine de 3,3 grade, ceea ce a făcut ca unda de șoc să nu fie resimțită la suprafață.

Pe site-ul INFP există din anul 2013 o aplicație care avertizează populația în privința producerii unui cutremur cu circa 25 de secunde înainte. Directorul instituției, dr. ing. Constantin Ionescu, a explicat pentru Impact.ro cum funcționează această aplicație:

”În momentul când se produce cutremurul la adâncimea de 130 de kilometri, undele seismice încep să se propage către suprafață pe verticală, dar și către toate direcțiile din jurul hipocentrului. Primele unde ajung la stațiile seismice care sunt instalate perpendicular pe hipocentru. Dacă se depășește un număr de șase stații seismice, un program analizează datele și îi calculează magnitudinea. Aceasta se calculează progresiv în funcție de cât de multe stații seismice sunt introduse în sistem. Deci, dacă ajunge la prima stație, magnitudinea poate să aibă o eroare mai mare, apoi dacă ajunge la a doua stație eroarea se micșorează, și tot așa. Cu cât crește numărul de stații, cu atât magnitudinea se stabilizează la valoarea reală pe care o are cutremurul respectiv.

În momentul în care s-au depășit șase stații seismice, înseamnă că este o magnitudine de încredere și se dă alerta. Tot acest proces de analiză, durează 4 secunde. Deci, din cele 25 de secunde se cunsumă 4 pentru analiză, iar apoi datele sunt transmise automat către sistemele care recepționează această informație, inclusiv la aplicație și sistemele pe care le avem noi pentru situațiile de urgență.”

dr. ing. Constantin Ionescu - directorul INFP
dr. ing. Constantin Ionescu – directorul INFP

Unde poate fi accesată aplicația

Aplicația este disponibilă pe site-ul INFP la adresa alerta.infp.ro. Pentru ca oamenii să poată fi avertizați de producerea unui seism este necesar ca site-ul să fie accesat în permanență.

”Este eficientă și a fost îmbunătățită pe percursul timpului prin diferite proiecte de cercetare. S-au mai adăugat diferite funcționalități și au fost explorate și alte zone, decât zona Vrancea. Spre exemplu zona Șabla din Bulgaria și cutremurele de suprafață.”, a mai precizat directorul INFP.

Dr. ing. Constantin Ionescu: ”În lume sunt doar câteva sisteme funcționale, printre care și cel din România”

Potrivit dr. ing. Constantin Ionescu, un sistem de alertarea a populației prin SMS nu ar fi eficient din cauza limitării numărului de abonați la care ar putea fi trimis mesajul de avertizare, iar prin RO-Alert nu s-ar putea implementa un astfel de sistem de avertizare din cauza panicii iduse în rândul populației.

”Institutul (INFP-n.r.) reprezintă un suport pentru informarea în privința dezastrelor la cutremur. Pentru partea de alertare se ocupă IGSU. Noi, prin lege, avem doar obligativitatea de informare.

Sistemul nostru este singurul operațional din Europa. În lume, sunt doar câteva sisteme operaționale: cel din Japonia, Taiwan, Mexic și România. Restul sunt prototipuri, cum a fost și al nostru. Noi am început această cercetarea în 2000, iar în 2005 am aplicat pentru un proiect european. Atunci au fost înscrise 300 de proiecte, iar din acestea, 20 au fost premiate, printre care și al nostru.”, a mai precizat directorul Institutului Național de Fizică a Pământului.

dr. ing. Constantin Ionescu - directorul INFP
dr. ing. Constantin Ionescu – directorul INFP

Instituțiile care sunt conectate direct cu sistemul de avertizare

Pe lângă aplicația menționată, INFP a dezvoltat și un sistem de avertizare directă dedicat în special insitituțiilor sau orcărei companii private interesate.

”Sunt fel de fel de aplicații dedicate. De exemplu, noi transmitem la centrala (nucleară – n.r.) de la Kozlodui, în camerele de comandă. De asemenea și la Cernavodă. În jurul acestor centrale există niște rețele de monitorizare.”, a mai declarat Constantin Ionescu.

Din păcate, însă, deși implementarea unui astfel de sistem costă extrem de puțin în comparație cu bugetele marilor companii și raportat la beneficiile pe care le poate aduce în caz de cutremur, foarte puține dintre ele s-au gândit să-l implementeze.

”De exemplu, instalațiile nucleare de la Pitești, Măgurele, Cernavodă, Kozlodui. Centrele pentru situații de urgență, începând cu cel de la Guvern, Armată, MAI și toate inspectoratele pentru situații de urgență care sunt în zona Vrancea.

Aceste centre pentru situații de urgență sunt legate direct. Pe lângă portal mai există o rețea dedicată, printr-o fibră optică între Institut (INFP – n.r.) și Guvern. De exemplu,  STS  asigură un canal VPN între noi și Guvern, ISU Călărași, etc.”, a mai precizat directorul Institutului.

Cât costă un sistem de avertizare conectat direct la INFP

Sistemul constă într-un echipament de recepție instalat la beneficiar, prin intermediul căruia primește informații transmise direct de la INFP înainte de producerea unui cutremur, astfel încât să își poată lua măsurile de precauție necesare. Costul unui astfel de sistem este de aproximativ 4.000 de lei.

”Între niște echipamente dedicate, omul nu pune mâna pe nimic. De la procesul de interpretare, până la cel de blocare. Aplicația este gândită în așa fel încât să nu intervină nimeni, pentru că nu este timp.

În cazul în care un cutremur produce pagube unor companii electrice, vor costa mult mai mult decât dacă ar fi implementat acest sistem care îi poate determina să întrerupă curentul într-o zonă anume pentru o perioadă scurtă de timp. La fel și cazul companiilor de gaze, sau al combinatului de la Brazi, spre exemplu – unde ar putea să întrerupă un proces chimic.”, a mai explicat dr. ing. Constantin Ionescu.

Urmăriți Impact.ro și pe