EXCLUSIV Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul de mare magnitudine care va avea loc în România: ”Va avea peste 8 grade pe scara Richter”

Andrei Cezar 10.12.2020, 17:58
EXCLUSIV Ce spune Gheorghe Mărmureanu despre cutremurul de mare magnitudine care va avea loc în România: ”Va avea peste 8 grade pe scara Richter”

Gheorghe Mărmureanu despre cutremur. România trebuie să se pregătească de un cutremur de magnitudine foarte mare, avertizează profesorul Gheorghe Mărmureanu. În opinia sa, în următoarea perioadă, țara noastră va fi ferită de seisme majore. Iată ce previziuni face fostul director al Institutului Național de Fizică a Pământului pentru anul 2021, când va avea loc cutremurul cel mare și ce magnitudine va avea.

Când ar putea avea loc cel mai puternic seism din România

România, este o țară cu potențial seismic ridicat, prin activitatea specifică a plăcilor tectonice din zona Vrancei. În acest an, au fost raportate sute de cutremure, însă magnitudinea lor rar a depășit 3,5 grade pe scara Richter. Cel mai recent cutremur a avut loc acum două zile la ora 21.18 în zona seismică Vrancea Buzău, la o adâncime de 104 km, potrivit INFP. Iar cel mai puternic s-a înregistrat pe 31 ianuarie. Acesta a avut o magnitudine de 5,2 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime estimată de 121 km.

Cutremurele de magnitudine mare au o anumită caracteristică extrem de importantă. Profesorul Gheorghe Mărmureanu a decatrat pentru Impact.ro că acestea se succed la un interval de timp aproape identic.

”Am scris mai multe cărți în care am făcut o analiză a cutremurilor vrâncene, începând cu ultimii 200 de ani, cu date pe care le-am cules din diferite locuri. Am constatat că sunt cutremure mari, care au loc după un anumit număr de ani, iar intermediar, altă serie de cutremure mari, care apar tot după o anumită perioadă. De exemplu este o linie de cutremure puternice care au avut loc în 1738 – 1838 – 1940, care s-au succedat, iată, la 100-102 ani.

Apoi există o altă linie de cutremure care a avut loc în anii 1804 și 1906, dar acestea nu au fost atât de puternice.”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

În opinia fostului director al INFP, următorul cutremur major va avea loc în 2040.

”Cutremurul pe care îl așteptăm peste vreo 20 de ani va fi mare, cam de 8 grade, dar nu putem ști exact. Va fi un cutremur foarte adânc, dar efectele nu vor fi chiar atât de mari.”, a mai precizat Gheorghe Mărmureanu.

Gheorghe Mărmureanu despre cutremur
prof. dr. Gheorghe Mărmureanu

Gheorghe Mărmureanu: ”Clădirile să fie construite din beton”

Profesorul este de părere că seismul din 1977, care a făcut peste 1.500 de victime, a avut efecte dezastruoase din cazua clădirilor ce au fost afectate la seismul din 1940.

”Cutremurul din 1977 nu ar fi avut atâtea efecte catastrofale, dacă nu ar fi fost clădiri distruse la cutremurul din 1940. Atunci au fost foarte multe clădiri afectate. Peste 90% dintre clădirile distruse în 1977, erau afectate deja de la cutremurul din 1940. Din acest motiv, cutremurul din 1977 este considerat unul foarte puternic.”

În vederea protejării populației de evenimentul major ce va avea loc, în opinia lui Ghoerghe Mărmureanu, în ”2039-2040”, fostul șef al INFP recomandă ca imobilele să fie construite din beton.

”Inginerii trebuie să construiască serios, să construiască din beton – este foarte important clădirile din București să fie din beton – și nu din oțel. Structurile din oțel sunt foarte flexibile, iar în zona Bucureștiului au loc cutremure cu un grad de fundamentare mare, de 1,8 – 1,7 secunde. Iar oțelul, fiind flexibil, va contribui la dărâmarea clădirii.

Clădirile din oțel nu sunt recomandate în zona Bucureștiului, zona Iașiului, chiar toată Muntenia.”

Gheorghe Mărmureanu despre cutremur
Seismograf
Urmăriți Impact.ro și pe