Cum te poate ajuta angajatorul să ai pensie mai mare. Nu trebuie să îți mărească salariul

Ana Anitoiu 19.11.2020, 09:22
Cum te poate ajuta angajatorul să ai pensie mai mare. Nu trebuie să îți mărească salariul

Angajatorii ar putea să își ajute angajații să primească o pensie mai mare, fără să le mărească salariile. Soluția a fost propusă de patru senatori.

Cum pot contribui angajatorii la o pensie mai mare pentru angajații lor

Mai exact, potrivit unui proiect de lege ce a fost inițiat de patru senatori PNL, pensiile prin pilonul II ar putea crește prin contribuții voluntare ale angajatorilor. În schimbul acestor contribuții, ei ar beneficia de deduceri fiscale de la stat.

Acest proiect de lege a fost gândit cu scopul de a compensa reducerea contribuției la pilonul II de pensii, ce a fost hotărâtă, în anul 2017, de către guvernul Tudose.

Conform proiectului de lege, angajatorii ar putea avea opțiunea să plătească 150 de euro în fiecare lună drept contribuție suplimentară la fondul de pensii din pilonul II al angajaților. În schimb, statul le-ar putea deconta indirect aceste sume, prin facilități fiscale.

”Prezenta propunere legislativă creează mecanismul necesar, astfel încât, pe lângă contribuția obligatorie stabilită de art.43 alin.(3), angajatorul să poată contribui suplimentar în contul participantului la Pilonul II, în limita a 150 de euro/lunar, cu posibilitatea deducerii acestei sume din impozitul pe profit sau din impozitul pe venitul microîntreprinderilor”, susțin inițiatorii.

Cum te poate ajuta angajatorul sa ai pensie mai mare, fara cresterea salariului
Bani de pensie

Ce efecte ar avea acest proiect legislativ, în țară

Conform inițiatorilor, acest proiect de lege ar avea mai multe efecte benefice, în țară. În primul rând, angajatorul va avea un instrument prin care și-ar putea fideliza angajații.

Apoi, contribuțiile suplimentare ale angajatorilor ar genera un activ superior al participantului la fondul de pensii administrat privat. Astfel, ar rezulta o pensie pentru limită de vârstă mult mai mare.

De asemenea, potrivit inițiatorilor, banii în plus virați în contul participantului vor merge, prin intermediul fondurile private de administrare a pensiilor, către finanțarea mediului economic național.

Totodată, după cum susțin inițiatorii, această măsura ar putea contribui la scăderea evaziunii fiscale. Cum? Angajatorii ar urma să fie interesați să prezinte dimensiunile reale ale profitului, pentru a putea finanța contribuțiile angajaților, astfel încât acestea să le fie scăzute din taxele datorate statului.

În plus, conform inițiatorilor acestui proiect de lege, banii ce vor fi direcționați către pensiile din pilonul II vor merge în investiții, nu în consum.

”Considerăm că pe termen mediu și lung efectele acestei măsuri generează un impact bugetar pozitiv, precum și efecte de multiplicare în economie, rezolvând, în același timp, o problemă deosebit de complexă – sustenabilitatea sistemelor naționale de pensii după anul 2030”, se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...