O altă impozitare și taxare pentru pensii și salarii. Ce trebuie să știe românii despre noul proiect legislativ

Mihai Roșoiu 18.11.2020, 18:55
O altă impozitare și taxare  pentru pensii și salarii. Ce trebuie să știe românii despre noul proiect legislativ

Se anunță modificări importante pentru salariile și pensiile românilor. Pe masa aleșilor se află un proiect de lege, care ar modifica substanțial felul în care sunt retrase sumele din veniturile angajaților. O altă impozitare și taxare pentru pensii și salarii se întrevede la orizont. Românii trebuie să știe că în viitorul nu foarte îndepărtat am putea asista la schimbări în felul în care le vor fi impozitate lefurile.

O altă impozitare și taxare pentru pensii și salarii

Un fost deputat al PSD a depus inițiativa legislativă, iar aceasta cuprinde un nou mod de taxare și impozitare a pensiilor și salariilor românilor. La prima vedere, inițiativa este perfectă pentru angajați, care, dacă proiectul va trece, ar trebui să-și crească veniturile nete. Vorbim despre impozitarea progresivă a salariilor și despre taxarea diferențiată a pensiilor din România.

Ce implică în mod direct gen de taxare și impozitare? O spune chiar proiectul de lege depus la Parlamentul României:

Art. 1. Impozitarea si taxarea salariului brut si a indemnizatiilor brute se face prin aplicarea  unui procent diferentiat 111 conformitate cu prevederile art. 4.

Art.2. – Guvernul poate propune Parlamentului prin Legea Bugetului de Stat modificarea  anuala a grilei prevazute in articolul 4 numai dupa cinci ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Art. 3. – (I) Angajatorul are obligatia ca la finele primului trimestru din an  sa  aiba  achitate taxele si impozitele aferente salariilor si indemnizatiilor acordate in anul precedent.

  • Agenția Naționala de Administrare Fiscala va iniția procedura de insolvența pentru angajatorii care nu respecta prevederile alin. (1).
  • Pentru angajații noi, dupa intrarea in vigoare a prezentei legi, prevederile art. (4)
  • Pentru persoanele cu contract de munca la data intrarii Jn vigoare a prezentei legi, prevederile art. (4) se aplica Jn condi\iile majorarii indemnizatiei sau a salariului brut cu minim 10%.

În imaginea de mai jos puteți urmări felul în care ar trebui să fie impozitate salariile:

O alta impozitare si taxare pentru pensii si salarii
O alta impozitare si taxare pentru pensii si salarii

PSD se dezice de Bota

Deputatul care a propus acest nou sistem de impozitare și taxare pentru pensii și salarii se numește Sorin Ovidiu Marius Bota și a ajuns în Parlamentul României pe listele PSD. De ceva vreme, parlamentarul s-a retras din formațiunea politică pe care a reprezentat-o. De aceea, mai marii grupului PSD din Camera Deputaților s-au dezis de acesta.

De asemenea, social democrații au afirmat că PSD nu va susține impozitarea progresivă a salariilor și taxarea diferențiată a pensiilor. Ei consideră că stabilitatea este necesară în acest moment, din punct de vedere fiscal.

Urmăriți Impact.ro și pe