7 locuri din București unde nu ai voie să fotografiezi. Ce se află, de fapt, acolo

Emanuela Pană 14.07.2021, 16:13
7 locuri din București unde nu ai voie să fotografiezi. Ce se află, de fapt, acolo

Bucureștiul adăpostește anumite locuri, unele fascinante, cu opere de artă irepetabile, uluitoare, și nu numai, dar unde fotografiatul este interzis sau, dacă ai noroc, poți face câteva poze fără să activezi flash-ul camerei. Care sunt locurile din Capitală care îți interzic o asemenea practică și de ce, afli în continuare.

7 locuri din București unde nu ai voie să fotografiezi

Pentru mulți dintre noi, tot ce e interzis e tentant. Dacă dăm timpul înapoi cu mulți, dar mulți ani, vedem că atât de puternică este curiozitatea umană, încât Eva l-a „corupt“ pe Adam și au fost izgoniți din grădina Edenului. Aceeași „atracție“ ne determină și pe noi, românii, să încercăm să realizăm fotografii acolo unde ne este interzis acest lucru. În acest material ne-am propus să vorbim puțin despre ele, despre locurile din București unde nu este permisă fotografia.

Începem cu muzeele, unde turiștii și vizitatorii sunt instruiți încă de la intrare că nu au voie să facă poze, iar unul dintre motive ar fi faptul că flash-ul afectează picturile, lemnul, tapiţeriile, fapt pentru care acestea sunt și plasate în locuri umbroase și la o anumită temperatură. Un alt motiv, unul mai puieril ce-i drept, ar fi acela că, dacă permit fotografierea, oamenii nu mai cumpără vederi.

Nu ai voie să faci fotografii nici în catedrale, iar aici motivele sunt mai rezonabile – aici vine multă lume, în deosebi localnici, pentru a se ruga, iar nu pentru a fi deranjați de turiști. Prin urmare, în majoritatea catedralelor din București este interzis fotografiatul.

Nici în palate lucrurile nu stau diferit, iar o explicație ar fi faptul că la ieşire, în zona de shopping, există albume sau vederi cu interiorul respectivului obiectiv, pe care ești încurajat să le cumperi. Oricât de mult ai fi tentat să faci o poză în Palatul Cotroceni, spre exemplu, acest lucru este interzis.

Citește și: Cum arăta Ozana Barabancea în urmă cu 24 de ani. Fotografii EXCLUSIVE cu ea și pianul

De ce interzic autoritățile acest lucru

Pe lista cu locurile din București unde nu ai voie să-ți folosești telefonul pentru a face poze se numără și: bazele militare, aeroporturile, gările și chiar metrourile.

Locuri din București unde nu ai voie să faci poze
Locuri din București unde nu ai voie să faci poze

Te surprinde faptul că nu ai voie să faci fotografii în metrou? Ești cumva îndreptățit să ți se pară o chestie bizară, căreia să nu-i înțelegi rostul, moștenită de pe vremea lui „Ceașcă“ și perpetuată în folclorul paznicilor și gardienilor.

Data viitoare când vă veți plimba cu metroul puteți observa că interdicţia de a folosi aparatul de fotografiat sau de filmat la metrou este prevăzută în regulamentul intern afişat în vagoane. Totodată, în stații, există afișe lipite pe stâlpi, cu un aparat foto tăiat cu roșu.

Ce spune legea?

HG585/2002 pentru aprobarea Standardelor naţionale de protecţie a informaţiilor clasificate în România. Art. 183. – (1) Este interzisă fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice pe teritoriul României, în obiective, zone sau locuri de importanţă deosebită pentru protecţia informaţiilor secrete de stat, fără autorizaţie specială eliberată de către ORNISS, care va ţine evidenţa acestora, conform anexei nr. 23.
Art. 188. – Obiectivele, zonele şi locurile în care fotografierea, filmarea, cartografierea sau executarea de lucrări de arte plastice se efectuează numai cu autorizare vor fi marcate cu indicatoare de interdicţie în acest sens, care vor fi instalate prin grija instituţiilor cărora le aparţin, cu avizul de specialitate al organelor administraţiei publice locale.

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...