20 de ani de la atentatele de la World Trade Center. Ce a însemnat pentru România ziua care a schimbat lumea

Nicu Stan 11.09.2021, 10:12

Sîmbătă se împlinesc 20 de ani de la atentatele de la World Trade Center. Atentatele care au schimbat mapamondul s-au soldat cu aproape 3.000 de morți și au făcut ca America să intre într-un lung război în Afganistan pentru a-i alunga de la putere pe talibani, care în 2001 găzduiau și îi protejau pe autorii atacurilor, membrii grupării Al Qaida. Ce a însemnat pentru România ziua de 11 septembrie 2001.

20 de ani de la atentatele teroriste de la World Trade Center din New York. Ce a însemnat 11 septembrie 2001 pentru români

Astăzi se împlinescu 20 de ani de la atentatele din 11 septembrie de la turnurile gemene din New York, acțiune teroriste soldate cu aproape 3000 de morți.

La 20 de ani de la acel moment, războiul din Afganistan, cel mai lung război al Americii, s-a terminat cu retragerea trupelor americane și cu revenirea la putere a talibanilor. Pentru țara noastră, momentul 11 septembrie 2001 a însemnat accelerarea intrării României în NATO.

Adrian Nastase era premierul Romaniei in 2001
Adrian Nastase era premierul Romaniei in 2001

19 teroriști au acționat pentru atentatele de la 11 septemrie 2001

Dimineața zilei de 11 septembrie 2001 a debutat ca o zi normală, nimic nu prevestea nenorocirea care avea să se întâmple. Pe aeroporturile din Washington D. C., Boston și Newark se îmbarcau 19 teroriști, membri ai organizației Al-Qaida.

În ceea ce a rămas  drept cel mai grav atac terorist din istoria SUA, cei 19 membrii Al Qaida au prăbușit avioanele în turnurile World Trade Center și Pentagon, în timp ce un al treilea atac plănuit, la clădirea Capitoliului, a eșuat după ce pasagerii au reușit să-i anihileze pe teroriști.

La ce ore s-au prăbușit cele 4 avioane

Astfel, primul avion, American Airlines 11, a lovit turnul de nord al World Trade Center la orele 8:46, între etajele 93 și 99.

După mai puțin de 20 de minute, la orele 9:03, al doilea avion, United Airlines 175, a lovit turnul de sud, între etajele 77 și 85.

Un al treilea avion a lovit zidul vestic al Pentagonului la orele 9:37, iar al patrulea s-a prăbușit pe un câmp după ce pasagerii au reușit să preia controlul la bordul aeronavei după o luptă acerbă cu teroriștii.

Ce a însemnat pentru România atentatele de la 11 septembrie

Chiar dacă turnul de nord a fost cel lovit primul, celălalt turn s-a prăbușit la început, la orele 9:58, urmat și de turnul de nord care a căzut doar o jumătate de oră mai târziu, respectiv la orele 10:28. Ce a însemnat pentru România atentatele de la 11 septembrie 2001

Pentru țara noastră atentatele din New York 2001 au însemnat accelararea intrării în NATO. La acea vreme, țara noastră nu era membru NATO, dar s-a comportat ca și cum ar fi fost.

România, invitată în NATO după ce a ajutat America

După ca America a fost lovită, România a intervenit și ea. La numai un an, în noiembrie 2002, România a fost invitată să intre în cea mai importantă alianță militară a globului. Totul s-a făcut cu un preț. Din cei peste 30.000 de militari români care au luptat în Afganistan, 27 au fost uciși, iar 300 răniți.

După intrarea în NATO Ascensiunea României a continuat cu aderarea la Uniunea Europeană.

Adrian Năstase, despre cum a ajuns România în NATO

”La 11 septembrie, în urmă cu 20 de ani, s-a declanșat o criză internațională fără precedent și noi, atunci, eram într-un moment în care aveam ca obiective principale intrarea în NATO și în UE. Dintr-un anumit punct de vedere, pornirea acelui război împotriva terorii a accelerat intrarea noastră în NATO. Noi am acționat atunci într-un mod extrem de eficient și unit.

Noi nu știam la acel moment dacă nu cumva acțiunile de la New York nu vor ajunge și în alte țări partenere ale NATO. Nu eram membri ai NATO, dar eram într-o relație de parteneriat cu SUA, așa că a trebuit să blocăm străzi, să pornim o acțiune de protecție pentru ambasadă, în țară, în străinătate, să încercăm să protejăm centrala nucleară, baraje”, a spus Adrian Năstase, premierul României din perioada 2000-2004, potrivit alephnews.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe