1 Aprilie, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor: Masacrul de la Fântâna Albă

Mihnea Tălău 01.04.2022, 14:59
1 Aprilie, Ziua națională de cinstire a memoriei românilor: Masacrul de la Fântâna Albă

În urma unei legi adoptate de Parlament pe 12 aprilie 2011, ziua de 1 aprilie a devenit Ziua națională de cinstire a memoriei românilor victime ale masacrelor de la Fântâna Albă și din alte zone, ale deportărilor, ale foametei și ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în Ținutul Herța, nordul Bucovinei și întreaga Basarabiei.

Români, arestați, omorâți, deportați, biserici închise, proprietăți confiscate

În urma semnării pactului Ribbentrop-Molotov din 1939, URSS a ocupat în 1940 Basarabia, nordul Bucovinei și Ținutul Herța. Astfel, aproximativ 3 milioane de români s-au trezit aruncați samavolnic pe un teritoriu străin unde originile, tradiţia, cultura şi religia nu le era acceptată.

Forte mulți români bucovineni au fost arestați, omorâți, deportați, bisericile închise, proprietățile confiscate. Familii întregi, care au putut, au trecut noua graniță și au revenit în România.

NKVD-ul (Comisariatul Poporului pentru Afaceri Interne) a lansat în ianuarie 1941, zvonul potrivit căruia este permisă traversarea graniței.

Drept consecință, la 1 aprilie 1941, o zi de Paşti, un grup mare de oameni din mai multe sate de pe valea Siretului s-au îndreptat către graniţa sovieto-română purtând un steag alb şi icoane, prapuri şi cruci din cetină.

Bătrâni, copii, femei seceraţi de rafalele de mitralieră ale NKVD-iștilor

La trei kilometri de graniţă, la Fântâna Albă, peste 3.000 de oameni au fost suprinşi de soldaţii sovietici care stăteau ascunşi în pădure. Cei mai mulți au căzut sub focul ucigaș al NKVD-iștilor. Bătrâni, copii, femei au fost seceraţi de rafalele de mitralieră. Mai apoi, trupurile însângerate  au fost aruncate în gropi comune. Unii au fost îngropați chiar de vii. Ulterior, supravieţuitorii masacrului și aproximativ 40.000 de români bucovineni, dintr-o populaţie de peste 200.000 de oameni, au fost urmăriţi, torturaţi şi deportaţi în Siberia.

În prezent, localitatea Fântâna Albă se află pe teritoriul Ucrainei.

Pe data de 2 iulie 2018, la Mănăstirea Putna a fost sfințit Portalul Memorial Golgota Neamului – „Fântâna Albă”. Acessta cuprinde o poartă monumentală, o fântână, o troiță de piatră, spații pentru depunerea de flori și aprinderea de lumânări, și inscripții cu numele satelor de unde au pornit spre România cei uciși în masacrul din 1941  – Crăsnișoara Nouă, Crăsnișoara Veche, Budineț, Davideni, Igești, Cireșul, Pătrăuții de Sus, Pătrăuții de Jos, Bănila pe Siret, Crasna, Ciudei, Suceveni, Corcești, Carapciu, Cupca, Dimca, Iordănești.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...