Zile libere rămase până la finalul anului 2023. Când mai au angajații o nouă minivacanță?

Emanuela Pană 30.10.2023, 15:05
Zile libere rămase până la finalul anului 2023. Când mai au angajații o nouă minivacanță?

Zile libere rămase până la finalul anului 2023. Pe măsură ce anul 2023 se apropie de sfârșit, mulți dintre noi sunt deja cu gândul la vacanță, odihnă și timp petrecut alături de cei dragi. Până la sfârșitul anului, românii mai au patru zile libere legale, iar prima dintre ele este în luna noiembrie.  

Zile libere rămase până la finalul anului 2023 

Anul 2023, care se apropie cu pași repezi de sfârșit, a adus cu el 15 sărbători libere legale, dintre care 12 în timpul săptămânii și trei în weekend. Suplimentar, Guvernul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august să fie libere în 2023, pentru a face punte între weekend și zilele libere legale.  

În luna octombrie, elevii și cadrele didactice din România au beneficiat de o zi liberă cu prilejul celebrării Zilei Internaționale a Educației (5 octombrie), iar copiii și dascălii din București au mai avut o zi liberă pe 27 octombrie, când credincioșii l-au celebrat pe Sfântul Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștiului. 

Următoarea zi liberă legală este la sfârșitul lunii noiembrie, iar ultimele trei sunt în luna decembrie. Conform calendarului oficial pentru 2023, zilele libere rămase sunt după cum urmează: 

30 Noiembrie – Sfântul Andrei. Este o zi în care Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Apostol Andrei, ocrotitorul României, și este zi liberă legală. 

1 Decembrie – Ziua Națională a României. Această zi este specială pentru români, marcând Marea Unire. De obicei, este o zi în care se organizează parade militare, manifestări culturale și evenimente specifice în întreaga țară. 

25 Decembrie – Crăciunul. Prima dintre cele trei zile dedicate sărbătoririi Nașterii Domnului, este momentul perfect pentru a petrece alături de familie și a ne bucura de atmosfera festivă. 

26 Decembrie – a doua zi de Crăciun. Tradițiile continuă și în această zi, când românii se bucură de o zi liberă de la muncă și petrec timp prețios alături de familie și prieteni. 

Citește și: Țara din Europa care va oferi 3 zile libere femeilor în fiecare lună. O singură condiție este de îndeplinit

Când cade Crăciunul anul acesta?  

În 2023, sărbătoarea Nașterii Domnului nu cade în weekend, ci într-o zi de luni. Datorită faptului că în România atât prima, cât și a doua zi de Crăciun sunt recunoscute ca zile libere legale, românii vor petrece alături de familie atât luni, cât și marți, respectiv 25 și 26 decembrie. Altfel spus, vor avea din nou un weekend prelungit.  

Zile libere ramase pana la finalul anului 2023
Prima si a doua zi de Craciun, zile libere legale pentru romani

Angajatorii ai căror salariați muncesc în zilele de sărbătoare legală sunt obligați să le acorde acestora compensații. Potrivit legislației în vigoare, salariații beneficiază de dreptul la recuperarea timpului lucrat în următoarele 30 de zile. Dacă această compensare nu poate fi acordată, angajații trebuie să primească un spor salarial de cel puţin 100% din salariul de bază. 

Câte sărbători legale vor fi anul viitor? 

În 2024, angajații din țara noastră vor beneficia de 17 zile libere legale, cu două mai multe decât anul acesta. Cele două zile libere în plus sunt 6 ianuarie și 7 ianuarie, de Bobotează și Sfântul Ion. Din păcate, însă, unele vor pica în weekend. 

Lista completă a zilelor libere legale din 2024 începe în mod firesc cu Revelionul, atât ziua de 1 ianuarie, cât și cea de 2 ianuarie fiind zile libere de la stat. Iată lista sărbătorilor legale în 2024 

  • 1 ianuarie – Anul Nou;  
  • 2 ianuarie – Anul Nou;  
  • 6 ianuarie – Bobotează;  
  • 7 ianuarie – Sfântul Ioan Botezătorul;  
  • 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române;  
  • 1 mai – Ziua Muncii;  
  • 3 mai – Vinerea Mare a Paștelui;  
  • 5 mai – prima zi de Paște ortodox 2024;  
  • 6 mai – a doua zi de Paște ortodox 2024;  
  • 1 iunie – Ziua Copilului;  
  • 23 iunie- Rusalii;  
  • 24 iunie- A două zi de Rusalii;  
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului;  
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei;  
  • 1 decembrie – Ziua Națională a României;  
  • 25 decembrie – prima de Crăciun;  
  • 26 decembrie – a doua zi de Crăciun. 

În 2024, prima minivacanță ar putea avea loc în perioada 1-6 mai, când ziua de 1 mai pică într-o miercuri, ziua de 3 mai, vineri, este liberă, deoarece este Vinerea Mare, iar 6 mai este a doua zi de Paște. 

Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...