Țara din Europa care va oferi 3 zile libere femeilor în fiecare lună. O singură condiție este de îndeplinit

Ana-Maria Tudor 25.08.2023, 20:46
Țara din Europa care va oferi 3 zile libere femeilor în fiecare lună. O singură condiție este de îndeplinit

În prezent, concediul menstrual este disponibil într-un număr limitat de țări la nivel global, printre care Spania, Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia. În ciuda acestor exemple, România nu a inițiat încă un proiect similar.

Femeile pot beneficia de 3 zile libere lunar

Spania a introdus o lege inovatoare care le permite femeilor care se confruntă cu dureri menstruale severe să beneficieze de concediu plătit de la locul de muncă, lucru care reprezintă o premieră în Europa, conform euronews.com.

Astfel, potrivit noii legi, acestea au dreptul la un concediu de trei zile, cu posibilitatea de prelungire la cinci zile, pentru a face față simptomelor ciclului menstrual cum ar fi: crampe puternice, greață, amețeli și chiar vărsături. Aprobarea medicală este necesară pentru acest concediu, iar costurile vor fi acoperite de sistemul public de asigurări sociale.

Adoptarea acestei legi va contribui semnificativ la combaterea stereotipurilor și miturilor jenante care înconjoară ciclul menstrual și cu care femeile se confruntă în mod frecvent.

Vezi și: Țara în care femeile nu mai au voie să intre în parcuri. Acum e literă de lege

Decizia de joi a Parlamentului spaniol de a aproba acest proiect de lege face parte dintr-un cadru legislativ mai amplu, axat pe drepturile sexuale și sănătatea reproductivă. Acest cadru cuprinde și dispoziții prin care persoanele cu vârsta de peste 16 ani au dreptul de a solicita avortul sau de a-și schimba genul din actul de identitate, fără a avea nevoie de acordul părinților.

Noua lege a generat dezbateri și au fost observate și reticențe în rândul aripii socialiste a Guvernului de la Madrid. Critici au venit și din partea sindicatului UGT, exprimându-și îngrijorarea cu privire la posibilitatea ca angajatorii să evite să angajeze femei din teama că acestea ar putea absența ulterior de la locul de muncă.

De asemenea, și Partidul Popular (PP), reprezentant al unei formațiuni conservatoare, a evidențiat pericolul de excludere și etichetare pe care această lege ar putea să-l inducă. În plus, reprezentanții acestui partid au precizat că există și îngrijorări cu privire la efectele negative asupra dinamicii pieței muncii pentru femei.

Concediul menstrual este oferit și în alte țări

La nivel global, conceptul de concediu menstrual este aplicat în prezent într-un număr limitat de țări, printre care se numără Japonia, Taiwan, Indonezia, Coreea de Sud și Zambia.

Citește și: Schimbările climatice impun noi legi: „Îmi nenorocești solul României. Ți se pare normal să spui că nu ai cu ce să irigi? Trece râul pe lângă tine”

De asemenea, și în Italia, în 2016 a fost explorată posibilitatea implementării concediului menstrual, prezentând un proiect de lege care ar fi oferit angajatelor dreptul la trei zile libere plătite integral în cazul în care ar fi prezentat certificate medicale atestând nevoia de odihnă în timpul ciclului menstrual. Scopul acestei inițiative era să ofere un sprijin direct femeilor care se confruntă cu simptome menstruale severe.

Cu toate acestea, eforturile de a implementa această propunere au fost întrerupte când mandatul parlamentar a ajuns la sfârșit în 2018. Astfel, proiectul de lege nu a avansat în procesul legislativ și nu a devenit parte a realității juridice italiene.

Urmăriți Impact.ro și pe