Zeci de români păcăliți cu telefoane false. Cum îți dai seama dacă un smartphone este original sau nu

Andra Daoud 12.08.2022, 11:12
Zeci de români păcăliți cu telefoane false. Cum îți dai seama dacă un smartphone este original sau nu

Zeci de români au plătit mii de lei pentru ceea ce credeau că sunt telefoane de ultimă generație, dar și-au dat seama că erau falsuri. Păgubiții au făcut plângeri la poliție, iar oamenii legii au descins la mai multe adrese din Capitală. Astfel au descoperit o rețea de escroci bine pusă la punct, care a reușit să înșele zeci de clienți. Cum erau păcăliți oamenii și cum știi că ai de-a face cu un smartphone original sau unul fals.

Zeci de români au fost păcăliți să cumpere telefoane contrafăcute

Comerțul online este o variantă aleasă de mulți români, cu atât mai mult cu cât ofertele de pe internet sunt, de foarte multe ori, imbatabile. Cei care cumpără telefoane de pe site-urile de anunțuri trebuie însă să fie foarte atenți, pentru că pot cădea foarte ușor în capcana unor șarlatani. Au pățit-o recent zeci de români, care au plătit sume cuprinse între 3.000 și 6.000 de lei pentru ceea ce credeau că sunt telefoane originale, de ultimă generație.

O parte dintre păgubiți au făcut plângere la poliție, iar oamenii legii i-au descoperit pe cei care dădeau țepe online, prin intermediul unui site de vânzări. Escrocii foloseau cutii sigilate, identice cu cele originale, și se întâlneau cu clienții în zone retrase, pentru a le preda telefoanele.

La prima vedere nimic nu dădea de bănuit, pentru că falsul era foarte bine realizat. Clienții plăteau pentru telefoane, iar când începeau să le folosească își dădeau seama că au fost păcăliți și că smartphone-ul nu este original. Membrii grupării au reușit să păcălească destul de mulți clienți înainte ca rețeaua să fie descoperită și au vândul telefoane false în valoare de 250 de mii de lei.

Zeci de romani pacaliti cu telefoane false. Cum iti dai seama daca un smartphone este original sau nu
Romanii pagubiti si-au dat seama ca au de-a face cu telefoane fake atunci cand au inceput sa le foloseasca

Cum verifici dacă un telefon este original sau nu

Dacă atunci când cumpărăm telefoane din magazine fizice sau din magazine online autorizate, nu ne facem griji că am putea fi păcăliți, lucrurile se schimbă când avem de-a face cu vânzători de pe site-urile de anunțuri. Atunci când cumpărați un telefon de la un vânzător persoană fizică, verificați întotdeauna aparatul înainte de a face achiziția. La ce aspecte să fiți atenți?

Ambalajul trebuie să fie cel original, cu accesoriile incluse. Apoi, aspectul telefonului este foarte important. Verificați cu atenție telefonul, finisajele, îmbinările, butoane, sloturile pentru încărcător și pentru căști, logo-ul. Dacă telefonul este prea ușor sau prea greu, acest lucru ar trebui să vă dea de gândit cu privire la originalitatea aparatului. Apoi, ecranul cu o rezoluție proastă sau pictogramele care sunt prea mari sau prea mici pot fi alte indicii importante.

Limba de bază, care este afișată atunci când apăsați simultan butoanele: volum down, power și home, trebuie să fie engleză. Dacă este o altă limbă, acesta poate fi alt indiciu că telefonul este contrafăcut.

Codul IMEI. Fiecare model de telefon are un număr unic de înregistrare, care poate fi aflat formând codul *#06# și apăsând butonul apelare. Va fi afișat un cod unic, care poate fi verificat foarte ușor pe internet. Dacă acel cod corespunde cu modelul de telefon pe care doriți să îl cumpărați, înseamnă că smartphone-ul este original. De asemenea, aceasta este cea mai eficientă metodă de a verifica autenticitatea unui telefon.

Urmăriți Impact.ro și pe