Zeci de milioane de lei au fost date, în secret, pentru Catedrala Mântuirii. Decizia Guvernului nu a fost anunţată înainte

Ana Anitoiu, Camelia Moldoveanu 24.06.2021, 23:49
Zeci de milioane de lei au fost date, în secret, pentru Catedrala Mântuirii. Decizia Guvernului nu a fost anunţată înainte

Zeci de milioane de lei au fost date, în secret, pe 10 iunie, pentru Catedrala Mântuirii Neamului. Deși banii provin din bugetul pentru reparații și construcții de noi lăcașuri de cult al Secretariatului de Stat pentru Culte, aflat în subordinea Executivului, această decizie nu a fost anunțată înainte de Guvern.

Câți bani au fost dați în secret pentru Catedrala Mântuirii Neamului

La începutul anului, bugetul acestui Secretariat a fost stabilit la 28 de milioane de lei. Din acești bani, 8 milioane de lei au mers la Federația Comunităților Evreiești din România, iar 20 de milioane de lei către Patriarhiei Române. Cei 20 de milioane de lei au fost deja atribuiți pentru continuarea lucrărilor de construcție la Catedrala Mântuirii Neamului.

”În temeiul solicitărilor Patriarhiei Române adresate domnului Florin Cîțu, Prim – Ministru Guvernului României, formulate atât la alcătuirea Proiectului Legii Bugetului de Stat pe anul 2021 cât și în luna aprilie 2021 după actualizarea devizului cu lucrările rămase de executat pentru Catedrala Mântuirii Neamului, prin Memorandumul Guvernului nr. 20/10642/THG/5.5.2021 s-a repartizat suma de 20 milioane lei din bugetul Secretariatului de Stat pentru Culte pentru sprijinirea financiară a lucrărilor de construire a Catedralei Mântuirii Neamului – Catedrala Națională.

În data de 27.5.2021, Patriarhia Română a transmis Secretariatului de Stat pentru Culte documentația necesară alocării efective a sumei de 20 milioane lei. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat suma de 20 milioane lei în data de 10.6.2021 Patriarhiei Române pentru lucrările de construire a Catedralei Mântuirii Neamului – Catedrala Națională”, a arătat Secretariatul de Stat pentru Culte, potrivit Profit.ro.

Zeci de milioane de lei au fost date, in secret, pentru Catedrala Mantuirii
Cum va arata Catedrala Mantuirii Neamului

De câți bani mai are nevoie Catedrala Mântuirii Neamului

Conform solicitării de fonduri, costurile pentru lucrările ce au rămas de executat la Catedrala Mântuirii se ridică la suma de 483 de milioane de lei. Adică de aproximativ 24 de ori mai mult față de suma ce i-a fost alocată în 10 iunie.

Cel mai probabil, bugetul stabilit de Guvern pentru Secretariatul de Stat pentru Culte va fi suplimentat la prima rectificare bugetară din acest an. Până la data de 24 mai, au fost depuse aproximativ 1.000 de dosare prin care sunt cerute fonduri.

Primăria nu dă bani pentru Catedrala Mântuirii, iar BOR nu a cerut

Anul acesta, Primăria Capitalei nu contribuie cu fonduri pentru continuarea construcției Catedralei Mântuirii Neamului, după cum a anunțat în urmă cu ceva timp Nicușor Dan. De altfel, instituția nu a primit în acest an din partea Patriarhiei Române nicio solicitare de finanțare cu acest scop.

În anul 2020, Biserica Ortodoxă Română (BOR) a primit 214,2 milioane de lei pentru construirea sau repararea lăcașurilor de cult ori pentru alte activități ale acestora. Cel mai probabil, doar o parte din această sumă a mers către construcția Catedralei Mântuirii Neamului.

Urmăriți Impact.ro și pe