Vremea marilor cascadori români pare să fi apus definitiv. Motivul pentru care Arpad Cseh, mezinul lui Szobi Cseh, a spus adio meseriei sale EXCLUSIV

Alexandru Catalan 14.06.2022, 20:25
Vremea marilor cascadori români pare să fi apus definitiv. Motivul pentru care Arpad Cseh, mezinul lui Szobi Cseh, a spus adio meseriei sale EXCLUSIV

Arpad Cseh, mezinul celui mai cunoscut cascador român al tuturor timpurilor, Szobi Cseh, a abandonat meseria părintelui său. El și-a justificat alegerea făcută în fața cititorilor impact.ro, aducând numeroase argumente.

Vremea marilor cascadori români pare să fi apus definitiv

„Am rămas în lumea cinematografiei, dar am părăsit meseria asta de cascador. Nu poate nimeni aștepta luni bune să-ți vină rândul să filmezi, ca mai apoi să constați că epuizezi totul în doar câteva zile. Așa nu se poate trăi! Nu-ți poți asigura o pâine cu un asemenea trai!”, a precizat Arpad Cseh din capul locului.

El afirmă că în acest moment în cinematografia românească totul s-a schimbat, în ceea ce privește lumea cascadorilor, care mai nou, la opt ani de la moartea părintelui său, sunt împărțiți în două mari echipe.

Vremea marilor cascadori romani pare sa fi apus definitiv
Vremea marilor cascadori romani pare sa fi apus definitiv

„Meseria asta are parcă filmări din ce în ce mai rar rare”

„Ca să poți pune o pâine pe masa trebuie să faci parte din una dintre cele două echipe de cascadori! Dar nu asta e marea problemă. Chestiunea e că meseria asta are parcă filmări din ce în ce mai rar rare, ca și cum nu ar mai mai avea cine știe ce căutare”, mai spune el.

Arpad Cseh crede că o parte din „vină” o poartă și efectele speciale, care au transformat cascadoriile care cândvau aveau mare căutare, nu doar în filmele românești produse în timpul regimului comunist, dar și în cele străine, de până acum două, trei decenii. Ca atare, Arpad Cseh „s-a reprofilat” și lucrează în producția filmelor, asigurând infrastructură logistică oricui are nevoie de serviciile sale. „În acest domeniu lucrăm zi după zi. Ca atare, știm că putem pune o pâine pe masa la finele zilei, fiindcă are căutare și ceea ce fac mai nou!”, afirmă mezinul lui Szobi Cseh.

Există însă un capitol în viața sa la care acesta se încăpățânează să nu renunțe, deși îi este din ce în ce mai greu să ducă mai departe „moștenirea părintească”.

Arpad a preluat de la tatăl său o şcoală specială de cascadori, denumită „Gladiator”, pe care Szobi Cseh o deschisese în ultima parte a vieţii sale. Anul acesta, pe 1 august, se vor fi împlinit opt ani de la dispariţia lui Szobi Cseh. Marele cascador s-a stins din viaţă la 71 de ani, după o luptă nemiloasă dusă cu un cancer osos care i-a atacat inclusiv măduva.

„Am bătut la poarta primăriilor”

Dupa moartea tatălui, Arpad a decis că va continua munca de la „Gladiator”, fiindcă în joc  se afla proiectul de suflet al tatălui său. Szobi Cseh decisese în ultima parte a vieții sale să antreneze o serie de copii proveniţi din familii nevoiaşe, încercând astfel să le ofere un alt mod de a trăi, cu ajutorul sportului. Numai că de mai bine de doi ani, Arpad nu mai poate face munca părintelui său. Primăria Sectorului 3 îi permite să mai intre în Centrul Sportiv ”Apollo” doar trei zile pe săptămână, lunea, miercurea și vinerea, între orele 12.00 și 14.00. Ca atare, el încearcă în zilele amintite și în intervalul bine stabilit să mai lucreze doar cu o mână de copii, cu dizabilități, care ca și el, și-au păstrat pasiunea pentru așa ceva.

„Avem nevoie de o sală pentru noi. Am bătut la poarta primăriilor din sectoarele 2, 3 și 6 ale Capitalei. La început lumea spune că e de acord, dar când înțelege că nu au nimic de câștigat, că totul e doar în favoarea unor copii, lucrurile devin tragice. Brusc, nu se mai găsesc locuri și pentru noi. Poate într-o bună zi vom găsi niște fonduri europene care să ne permită să ne construim sala noastră. Asta m-ar face foarte fericit, fiindcă aș duce mai departe visul tatei!”, conchide Arpad Cseh.

Urmăriți Impact.ro și pe