Voucherele pentru români produc un scandal major. Ce trebuie să știe toți cei care așteaptă tichetele de 50 de euro

Iancu Andreea 14.04.2022, 16:07
Voucherele pentru români produc un scandal major. Ce trebuie să știe toți cei care așteaptă tichetele de 50 de euro

Coaliția de guvernare a pregătit un set de măsuri menite să susțină economic populația, în special persoanele defavorizate, în contextul creșterilor de prețuri din ultima perioadă. În acest sens, Executivul a anunțat că va oferi mai multe tipuri de vouchere, printre care și unele de 50 de euro, pentru populație. Voucherele pe care mulți români le așteaptă au generat însă un scandal de proporții în rândul autorităților.

Ce se întâmplă, de fapt, cu voucherele de 50 de euro promise de Guvern pentru români

Partidele din coaliția de guvernare au stabilit mai multe măsuri prin care urmează să ofere susținere pentru o parte din populație, în contextul nefavorabil din punct de vedere economic în care ne regăsim. În acest sens, Executivul a anunțat în urmă cu câteva zile pachetul anti-sărăcie, denumit „Sprijin pentru România”, prin care va oferi mai multe beneficii pentru cetățeni. Printre acestea se regăsesc și voucherele de 50 de euro destinate românilor cu posibilități reduse, pe care populația le poate folosi pentru achiziționarea alimentelor.

Totuși, voucherele promise de Guvern se regăsesc într-o situație dificilă. Deși prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat luni că pachetul „Sprijin pentru România” ajunge la o valoare de 17,3 miliarde de lei, din care 52% ar urma să fie asigurată din fonduri europene și 48% din bugetul de stat, nu există încă un acord semnat cu Comisia Europeană în acest sens. Astfel, voucherele de 50 de euro promise pentru populație nu au deocamdată o sursă de finanțare clară. Pe de altă parte, ministrul Marcel Boloș susține că au existat discuții informale cu reprezentanții CE în acest sens.

Vocuherele pentru români, tichetele în valoare de 50 de euro, au produs un scandal major
Coaliția de guvernare a anunțat în urmă cu câteva zile programul „Sprijin pentru România”

Cine sunt beneficiarii voucherelor de 50 de euro

În privința măsurilor sociale anunțate de Guvern, românii urmează să primească vouchere în valoare totală de un miliard de euro. Acestea vor putea fi folosite pentru alimente de bază și vor avea o valoare nominală de 50 de euro, fiind acordate la fiecare două luni pentru următoarele categorii de beneficiari:

  • familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună;
  • pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună;
  • persoanele cu venit minim garantat;
  • persoanele cu dizabilităţi.

Acest pachet ar urma să intre în vigoare începând cu data de 1 iunie.

Elevii urmează să primească vouchere de 30 de euro

Pe lângă populația vulnerabilă, și elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere, în valoare de 30 de euro, și urmează să fie primite în fiecare lună în care sunt organizate cursuri școlare pe parcursul anului. Voucherele pentru elevi sunt destinate cumpărării de alimente, rechizite și haine. În total, pachetul social destinat elevilor are o valoare totală de 33 de milioane de euro.

În ciuda anunțului care i-a bucurat pe mulți dintre românii ce ar urma să beneficieze de aceste măsuri de sprijin, România nu a încheiat un acord cu Comisia Europeană în vederea finanțării voucherelor de 50 de euro ce ar urma să fie distribuite populației vulnerabile. Reprezentanții din Executiv nu pot menționa la acest moment cum vor fi finanțate aceste inițiative.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...