Volodimir Zelenski anunță noi crime împotriva umanițătii: „Cu temperaturi sub zero, milioane de oameni au rămas fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă”

Elena Avramescu 24.11.2022, 07:49
Volodimir Zelenski anunță noi crime împotriva umanițătii: „Cu temperaturi sub zero, milioane de oameni au rămas fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut un nou discurs miercuri în faţa Consiliului de Securitate al ONU, ținând că aducă noi acuzații. Mai precis, consideră că este o crimă împotriva umanităţii noul atac al Rusiei asupra infrastructurii energetice ucrainene, transmite AFP. Așadar, la 9 luni de la invazie, preşedintele Ucrainei a acuzat „formula terorii” ce a fost impusă de forţele armate ale Rusiei.

Rusia, acuzată de noi crime împotriva umanițătii

„Cu temperaturi sub zero, câteva milioane de oameni fără alimentare cu energie electrică, căldură şi apă, aceasta este, evident, o crimă împotriva umanităţii”, a criticat preşedintele Zelenski într-o scurtă declaraţie adresată Consiliului de Securitate prin legătură video în timpul unei reuniuni de urgenţă pe care a solicitat-o acesta.

Preşedintele Ucrainei a vorbit în fața unui unui Consiliu de Securitate al ONU, ținând să precizeze că nu este posibil ca întreaga comunitate internaţională să fie ţinută prizonieră de un stat terorist internaţional, fiind vorba despre la dreptul de veto al Rusiei în Consiliul de Securitate care blochează orice rezoluţie împotriva agresiunii ruse în Ucraina.

„Uciderea civililor, distrugerea infrastructurii civile sunt acte de terorism. Ucraina continuă să ceară un răspuns hotărât din partea comunităţii internaţionale la aceste crime”, a scris mai devreme şeful statului ucrainean pe Twitter, solicitând o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadoarea americană la ONU, a ținut să menționeze că președintele Rusiei „în mod clar foloseşte iarna ca armă pentru a provoca o suferinţă imensă poporului ucrainean și va încerca să supună ţara prin îngheţare”.

De cand stiau americanii ca va urma un razboi Rusia-Ucraina
Razboi Rusia-Ucraina

În discuție a intervenit și Vasili Nebenzia, ambasadorul Rusiei, care a ținut să dea replica, spunând că este împotriva regulilor Consiliului ca preşedintele Zelenski să apară prin legătură video astfel că a respins toate acuzaţiile, spunând că sunt „ameninţări iresponsabile şi ultimatumuri” din partea Ucrainei şi a susţinătorilor săi din Occident.

Însă asta nu este tot, deoarece smbasadorul rus la ONU a mai notat faptul că daunele aduse infrastructurii Ucrainei au fost cauzate de rachetele lansate de sistemele ucrainene de apărare care s-au prăbuşit în zone civile după ce au fost trase asupra rachetelor Rusiei şi a cerut Occidentului să nu mai furnizeze Ucrainei rachete de apărare aeriană.

Din cauza numeroaselor atacuri ruseşti asupra infrastructurii ucrainene au apărut întreruperi masive ale furnizării de energie electrică şi apă, mai ales la Kiev, provocând moartea a minim şase persoane, dar și deconectarea a trei centrale nucleare. Din păcate, și Republica Moldova a fost afectată de acestă decizie.

Până acum, Rusia ar fi lansat în jur de 70 de rachete de croazieră, dintre care 51 au fost doborâte, precum şi cinci drone kamikaze, iar toate aceste atacuri au vizat infrastructura strategică, pe măsură ce temperaturile de iarnă se resimt tot mai mult în statul ucrainean.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...