O nouă față a războiului. Rusia a lansat în Ucraina rachete de croazieră cu un simulator de focos nuclear

Mihnea Tălău 18.11.2022, 15:02
O nouă față a războiului. Rusia a lansat în Ucraina rachete de croazieră cu un simulator de focos nuclear

Una dintre rachetele doborâte deasupra Kievului pe 17 noiembrie era echipată cu un simulator de focos nuclear. Potrivit presei din Ucraina este vorba despre o rachetă rusească de model X-55.

Focosul nuclear a fost înlocuit cu un „simulator” gol

Se cunoaște din surse militare că apărarea antiaeriană a Kievului a doborât, joi, cel puțin 4 drone kamikaze Shahed și cel puțin două rachete de croazieră.

Una dintre aceste două rachete de croazieră inamice, după cum a aflat Defense Express, era o rachetă de croazieră X-55, care nu avea niciun focos. În loc de focos, această rachetă avea un bloc care acționa ca un simulator al unui focos nuclear. Pur și simplu – pentru această lovitură, rușii au luat cel puțin o X-55 din „arsenalul lor nuclear”, au „deșurubat” focosul nuclear din această rachetă și l-au înlocuit cu un „simulator” gol și au tras asupra Ucrainei.

Deși nu trebuie exclus ca, pe măsură ce evenimentele evoluează, să existe cel puțin alte câteva astfel de rachete.

Experții spun că cea de-a doua versiune este o încercare a Federației Ruse de a crea un efect de supraîncărcare a apărării aeriene a Ucrainei.

Racheta sovietică X-55

Trebuie spus că, X-55 este o rachetă sovietică care a fost dezvoltată inițial special ca un purtător de arme nucleare, sub așa-numitul „foc special” (așa este desemnat un focos nuclear în limbajul militar sovietic și rus).
Rușii au fost nevoiți să folosească X-55 pentru atac, deoarece stocurile de X-101 de croazieră mai noi, în special pentru un focos convențional (versiunea pentru livrarea de arme nucleare este desemnată X-102), sunt în curs de epuizare.După cum a aflat Defense Express din surse proprii, în timpul atacului din 15 noiembrie 2022, a fost doborât un Rashid X-101, fabricat în trimestrul al treilea al acestui an. Deși, de obicei, funcționează următoarea logică – mai întâi sunt lansate rachetele mai vechi, apoi sunt folosite cele mai noi.
Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...