Preşedintele turc Recep Erdogan nu crede că Rusia este de vină pentru rachetele căzute în Polonia: „Este posibil să fi existat un incident tehnic”

Elena Avramescu 16.11.2022, 10:17
Preşedintele turc Recep Erdogan nu crede că Rusia este de vină pentru rachetele căzute în Polonia: „Este posibil să fi existat un incident tehnic”

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, și-a exprimat părere cu privire la incidentul nefericit din Polonia, unde două rachete au căzut pe teritoriul polonez, mai precis în orașul Przewodów, de pe partea poloneză a graniței cu Ucraina. Erdogan a spus că dă crezare negaţiilor Rusiei cu privire la implicarea în acest atac, sugerând că sunt șanse mari să fie vorba despre o eroare tehnică.

Erdogan susține că rachetele au căzut în Polonia dintr-o eroare tehnică

„Există impresia generală că această rachetă nu este de fabricaţie rusească şi această declaraţie deschide calea către anumite fapte, astfel încât nu ar trebui să insistăm că această rachetă a fost lansată din Rusia. Aceasta ar putea însemna o provocare. pacea poate fi stabilită doar prin dialog şi noi dorim să stabilim dialogul”, a spus Erdogan la summitul G20 din Bali, unde s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz.

Imediat după acest incident, armata poloneză a fost pusă în alertă maximă, după cum a informat declarat Piotr Miller, purtătorul de cuvânt al guvernului, marţi noaptea. În plus, consiliul de Securitate polonez i-a chemat și pe preşedintele Andrzej Duda şi prim-ministrul Mateusz Morawiecki, astfel că a fost convocată şi o şedinţă de urgenţă a Executivului de la Varşovia.

Chiar dacă mai multe surse indică faptul că Rusia a trimis acele rachete, până acum au fost dezmințite toate acestea, spunând că rachetele care au lovit Polonia îi aparţin.

UE, ingrijorata de „remarcile ostile” ale lui Recep Erdogan impotriva Greciei. „Amenintarile si retorica agresiva sunt inacceptabile”
Presedintele Recep Erdogan

Erdogan crede că acordul privind cerealele ucrainene va fi prelungit

Președintele turc este unul dintre susținătorii acordului semnat în iulie, la Istanbul, între Rusia şi Ucraina, sub egida ONU, care a reușit să permită exportul a aproape 11 milioane de tone de cereale, dar care va expira vineri, pe 18 noiembrie.

Cu toate acestea, Erdogan este pozitiv în privința acordului cu privire la exportul de cereale ucrainene, spunând că acesta va fi prelungit fără întrerupere, poate chiar pentru un an de zile.

„Sunt convins că acordul cu privire la cereale va continua. Ne vom continua eforturile pentru prelungirea acestui acord pentru un an. Vom continua să lucrăm pentru prelungirea, fără întrerupere, a acestui acord şi pentru garantarea transportului de cereale spre ţări care au cea mai mare nevoie de ele, în special Africa”, a declarat el într-o conferinţă de presă în marja summitului G20 din Bali, Indonezia.

În plus, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vorbit despre o posibilă extindere infinită a acordului în cadrul summit-ului G20 din Bali. Erdogan a adus în discuție și problema îngrăşămintelor ruseşti.

„Vom discuta despre transportul îngrăşămintelor şi amoniacului ruseşti, este important. Lucrăm la aceasta. Vom discuta cu preşedintele rus Vladimir Putin după revenirea mea”, a mai spus acesta.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...