Volodimir Zelenski, cerere urgentă către Curtea Penală Internaţională. Vrea să fie instituit un Tribunal Special

Elena Avramescu 30.11.2022, 07:40
Volodimir Zelenski, cerere urgentă către Curtea Penală Internaţională. Vrea să fie instituit un Tribunal Special

Preşedintele Volodimir Zelenski a făcut o nouă cerere în contextul războiului dus de Rusia împotriva Ucrainei. Astfel că acesta solicită crearea unui Tribunal Special în cazul agresiunii ruse din Ucraina, explicând și de ce este nevoie de acesta. Mai precis, actuala legislaţie internaţională nu ar permite pe deplin tragerea la răspundere directă a liderilor ruşi.

Președintele Ucrainei solicită crearea unui Tribunal Special

„Pentru ca să existe responsabilitate pentru agresiune, este nevoie de un tribunal special – pe lângă Curtea Penală Internaţională. Iar noi facem totul pentru a crea un astfel de tribunal”, a declarat preşedintele Zelenski, potrivit News.ro.

Se pare că Volodimir Zelenski își dorește ca acest tribunal special pentru Rusia să judece atât faptele agresiunii din februarie 2022, cât și ce s-a întâmplat de la anexarea ilegală a Crimeei în 2014.

„Astăzi, am luat câteva noi măsuri pentru a restabili justiţia în Ucraina, pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe toţi cei responsabili de acest război criminal. Cooperăm deja cu multe ţări şi organizaţii internaţionale pentru ca fiecare criminal rus să primească pedeapsa meritată. Am stabilit deja cooperarea cu Curtea Penală Internaţională şi o vom intensifica. Dar, din păcate, instrumentele juridice internaţionale disponibile nu sunt suficiente pentru justiţie.

Chiar şi în cadrul Curţii Penale Internaţionale, este încă imposibil să aducem în faţa justiţiei cea mai înaltă conducere politică şi militară a Rusiei pentru crima de agresiune împotriva statului nostru – pentru crima primară. Crima care a dat naştere tuturor celorlalte crime din acest război – şi nu numai după 24 februarie, ci şi din 2014. Atunci a început totul”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Sase luni de razboi. Volodimir Zelenski ameninta Rusia cu un raspuns puternic pentru orice atac de Ziua Independentei
Volodimir Zelenski

Discuția nu s-a terminat aici, deoarece Zelenski a ținut să mai puncteze faptul că vizita primei-doamne, Olena Zelenska, în Marea Britanie are legătură cu aceste eforturi uriașe ale Kievului de a obţine înfiinţarea unui tribunal special pentru Rusia.

„Vizita Olenei în Marea Britanie este în curs de desfăşurare. Şi în numele tuturor bărbaţilor şi femeilor ucraineni care au avut de suferit de pe urma agresiunii ruseşti, ea a cerut Marii Britanii să devină un lider în eforturile globale de a crea un tribunal special pentru crima agresiunii ruseşti împotriva Ucrainei şi de a restabili justiţia. Britanicii au această experienţă, ea face parte din memoria noastră istorică comună.

În iarna anului 1942, când nimeni nu putea prezice când se va încheia cel de-al Doilea Război Mondial, la Londra, reprezentanţii aliaţilor au semnat Declaraţia de la Palatul St. James, documentul care a deschis calea spre procesele de la Nürnberg, adică spre justiţie, după război”, a mai spus Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean nu a uitat nici de importanţa obţinerii sprijinului Olandei în acest demersuri, deoarece Haga are capacitatea să ajute la crearea unui birou de procurori. Acesta a mai precizat că beneficiază de o cooperare bună cu Olanda, care poate ajuta la crearea biroului pentru colectarea dovezilor crimelor de război acuzate.

În plus, Zelenski a mai vorbit și despre o colaborare cu Franţa, care ajută foarte mult în munca de teren pentru a documenta daunele făcute de ruşi. În concluzie, este necesar să obţină o majoritate mondială în sprijinul proiectului de rezoluţie al Adunării Generale a ONU cu privire la crearea Tribunalului Special.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...