Vladimir Putin și-a încălcat flagrant promisiunea făcută în martie. Femeile din Rusia vor fi furioase

Elena Avramescu 22.09.2022, 14:10
Vladimir Putin și-a încălcat flagrant promisiunea făcută în martie. Femeile din Rusia vor fi furioase

La data de 8 martie, în timpul unui discurs video, președintele rus Vladimir Putin a ținut să le promită solemn femeilor din Rusia pe 8 martie, de Ziua Internațională a Femeii, că nu o să mobilizeze rezerviști suplimentari și nici nu va trimite bărbații și fiii la război, promisiune care a fost ruptă ieri.

Președintele rus și-a încălcat promisiunea făcută cetățenilor

„Aș dori să mă adresez mamelor, soțiilor, surorilor, logodnicelor și iubitelor soldaților și ofițerilorcare sunt acum în luptă și protejează Rusia în operațiunea militară specială: Înțeleg că sunteți îngrijorate de cei apropiați și dragi vouă. Puteți fi mândre de ei la fel cum întreagii țări îi pasă de ei alături de voi.

Lăsați-mă să subliniez, soldații care efectuează serviciul militar obligatoriu nu iau parte și nu vor lua parte la război. De asemenea, nu va exista nicio mobilizare suplimentară a rezerviștilor. Doar soldații profesioniști se confruntă cu provocările. Sunt încrezător că ei vor asigura siguranță și pace poporului Rusiei”, spunea Vladimir Putin la momentul respectiv.

Se pare că autoritățile se așteptau ca mobilizarea parțială să fie făcută mai devreme, pe 9 mai, atunci când Rusia a sărbătorit Ziua Victoriei în al Doilea Război Mondial.

Cu toate acestea, la o lună distanță, autoritățile ruse au lansat o mobilizare invizibilă ținând cont pierderilor umane uriașe pe care forțele armate le-au suferit în Ucraina, dar și de reticenței rușilor de a se oferi voluntari pentru „operațiunea militară specială” începută de Vladimir Putin.

Tocmai de aceea s-a luat decizia să fie recrutați chiar și criminalii condamnați la închisoare, sau chiar să fie căutați voluntari în țările vecine. Ulterior s-a aflat că multe dintre aceste activități de recrutare au fost desfășurate de cunoscutul grup militar Wagner, armata privată a Kremlinului. Ulterios s-a zvonit că s-a încercat chiar și recrutarea persoanelor fără adăpost.

Vladimir Putin, dezvaluire neasteptata despre finalul razboiului
Președintele Vladimir Putin

În discursul de miercuri, președintele Vladimir Putin a spus că a ordonat mobilizarea parțială în Rusia, deoarece trebuie apărată o linie a frontului de peste 1.000 de kilometri. Inițial vor fi mobilizați 300.000 de rezerviști însă sunt șanse ca autoritățile să recruteze pe aproape oricine care a efectuat serviciul militar în Rusia.

Imediat după acest anunț s-au format cozi lungi de mașini la granița cu Finlanda, iar biletele de avion pentru cursele ce părăsesc Rusia s-au epuizat instant ori se găsesc la prețuri uriașe. Finlanda a decis să monitorizeze situația din țara vecină, a declarat miercuri ministrul apărării, Antti Kaikkonen.

„Numărul a crescut în mod clar. Este un număr excepțional în sensul că este clar că este mai aglomerat, dar situația este sub control și polițiștii de frontieră sunt pregătiți la nouă puncte de control”, a spus pentru Reuters Matti Pitkaniitty, responsabilul pentru afaceri internaționale al poliției de frontieră finlandeze.

Finlanda a ținut să mai precizeze că are în vedere o „soluţie naţională” pentru a restrânge şi mai mult sau chiar a interzice complet accesul cetăţenilor ruşi.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...