Puţin, dispus să negocieze pacea, Zelenski a refuzat. Cu ce propunere vine Kievul

Ana Anitoiu, Ioana Bucur 25.02.2022, 23:07
Puţin, dispus să negocieze pacea, Zelenski a refuzat. Cu ce propunere vine Kievul

Vladimir Putin ar fi dispus să negocieze cu Ucraina, după apelul făcut de președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul rus i-ar fi spus acest lucru, vineri, omologului său chinez, Xi Jinping, într-o convorbire telefonică. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a confirmat deschiderea către dialog, dar precizat o condiție pentru a se putea întâmpla acest lucru.

Ce i-ar fi spus Vladimir Putin președintelui chinez la telefon

Update, vineri, 25 februarie 2022, ora 23:00. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, a declarat că liderul de la Kiev ar fi refuzat negocierile, propunând o amânare până sâmbătă.

„Partea ucraineană a refuzat să negocieze. Reprezentanții regimului de la Kiev au propus să amâne această problemă până mâine”, a spus ea, potrivit Interfax.

Update, vineri, 25 februarie 2022, ora 19:40. Dmitri Peskov, purtător de cuvânt de la Kremlin, a transmis, vineri, că Vladimir Putin este dispus să trimită o delegație la Minsk pentru negocieri cu Ucraina.

„Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus că este gata să discute despre statutul neutru al Ucrainei. Scopul operațiunii ruse din Ucraina, așa cum a spus inițial președintele rus Vladimir Putin, este de a ajuta Republica Populară Donețk și Republica populară Lugansk, inclusiv prin demilitarizarea și denazificarea Ucrainei. Și aceasta este o componentă integrantă a statutului neutru”, a subliniat Peskov.

Autoritățile de la Kiev sunt de acord cu începerea negocierilor, însă cer ca întâlnirea să aibă loc la Varșovia.

„Vreau să mă adresez încă o dată preşedintelui Rusiei. Pe tot teritoriul Ucrainei sunt lupte. Să ne aşezăm la masa negocierilor pentru a opri moartea fiinţelor omeneşti”, a spus Zelenski într-un mesaj televizat, în timp ce armata rusă a ajuns până la Kiev şi lupte se desfăşoară în capitală şi în jurul ei.

Știre inițială:

În afară de faptul că Rusia este dispusă să conducă negocieri la nivel înalt cu Ucraina, Vladimir Putin i-ar mai fi spus președintelui chinez că s-a ajuns la conflictul armat deoarece Statele Unite ale Americii și NATO nu au luat în seamă preocupările Moscovei referitoare la securitate.

„Statele Unite și NATO au ignorat de mult preocupările rezonabile de securitate ale Rusiei, au renunțat în mod repetat la angajamentele lor și au continuat să avanseze desfășurarea militară spre est, provocând rezultatul strategic al Rusiei”, i-ar fi spus Vladimir Putin președintelui Xi Jinping, potrivit televiziunii de stat chineze CCTV citate de The Independent.

Vladimir Putin este dispus sa negocieze cu Ucraina
Vladimir Putin

Ce condiție a precizat ministrul rus de Externe pentru negocierile cu Ucraina

Pe de altă parte, deși a confirmat disponibilitatea Rusiei de a negocia, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că Moscova este gata să poarte astfel de discuții cu Kievul doar după ce Ucraina depune armele.

Ministrul rus de Externe a mai spus că Moscova vrea ca poporul ucrainean să fie independent și să aibă posibilitatea de a-și defini liber destinul.

Totuși, declarația lui Vladimir Putin vine în contextul în care forțele armate ruse au ajuns, vineri, în zona capitalei Ucrainei. Oficialii americani consideră că în realitate se desfășoară o încercare nespusă a președintelui rus de a-și instala propriul regim.

De altfel, Vladimir Putin ar fi avut o convorbire telefonică și președintele Siriei, Bashar Al-Assad, care i-a spus că îi susține decizia de a ataca Ucraina și care a precizat că ofensiva rusă reprezintă o „corecție a istoriei”.

Ce a declarat președintele Ucrainei

Pe de altă parte, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut o asistență internațională eficientă și a spus că a făcut apel la din Formatul București 9 pentru ajutor în lupta împotriva Rusiei. Liderul de la Kiev a precizat că trebuie ca împreună să așeze Moscova la masa negocierilor.

„Ne apărăm libertatea, țara noastră. Avem nevoie de o asistență internațională eficientă. Am discutat acest lucru cu Andrzej Duda (președintele Poloniei, n.r.). Am făcut apel la țările din Formatul București 9 pentru ajutor în domeniul apărării, sancțiuni, și presiune asupra agresorului. Împreună trebuie să punem Rusia la masa negocierilor. Avem nevoie de o coaliție anti-război”, a scris președintele ucrainean pe Twitter.

Organizația Formatul București 9 a fost înființată în noiembrie 2015 la București, la inițiativa lui Klaus Iohannis și a președintelui polonez Andrzej Duda, în cadrul unei întâlniri bilaterale, după anexarea Crimeei.

Din Formatul București 9 fac parte, în afară de România și Polonia: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Slovacia și Republica Cehă.

Volodimir Zelenski a mai transmis că vineri dimineață ucrainenii și-au apărat singuri țara, iar cele mai puternice forțe ale lumii privesc de departe. El a precizat că Rusia n-a fost convinsă de sancțiunile ce au fost anunțate împotriva ei. Președintele ucrainean a mai spus că el este principala țintă a forțelor armate ruse, iar apoi urmează familia sa, care se află în Ucraina.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ana Anitoiu
Cine sunt? Un om, înainte de orice altceva. Mi-am descoperit înclinația către scris pe vremea când n-aveam buletin. Mă fascina Eminescu și câștigam un concurs de poezii. La liceu, am lăsat...