Vladimir Putin e gata să negocieze cu „cei care doresc pacea”. Președintele Rusiei anunță: ”Acest război trebuie să se termine”

Ana-Maria Tudor 17.06.2023, 23:15
Vladimir Putin e gata să negocieze cu „cei care doresc pacea”. Președintele Rusiei anunță: ”Acest război trebuie să se termine”

Sâmbătă, președintele rus Vladimir Putin și-a exprimat disponibilitatea pentru un „dialog constructiv cu cei care doresc pacea” în timpul unei întâlniri cu mediatorii africani referitoare la situația din Ucraina. El a salutat „abordarea echilibrată” a Africii în fața crizei ucrainene, conform informațiilor furnizate de France Presse și Reuters.

Vladimir Putin este gata să negocieze

Vladimir Putin a afirmat că este pregătit pentru un dialog constructiv cu cei interesați de pace” în cadrul unei întâlniri cu mediatorii africani privind situația din Ucraina. Declarațiile au fost făcute de președintele rus în timpul discuțiilor cu mediatorii africani, conform informațiilor furnizate de agențiile de presă.

La începutul întâlnirii desfășurate la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a salutat abordarea echilibrată a prietenilor africani față de criză ucraineană” În contextul sosirii delegației africane de mediere după o vizită la Kiev președintele rus a menționat că este deschis dialogului.

„Suntem deschiși unui dialog constructiv cu cei care doresc pacea bazată pe principiile justiției și ținând cont de interesele legitime ale părților”, a subliniat el, potrivit France Presse și Reuters.

Putin confirma ca Rusia a mutat in Belarus arme nucleare

După întâlnirea cu liderii africani, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a exclus din nou, vineri, posibilitatea oricărei negocieri cu Rusia. Acesta a susținut că acest lucru este „o minciună” a Moscovei în contextul unei contraofensive desfășurate de forțele armate ucrainene.

Vladimir Putin: „În Rusia, respectăm foarte mult poziția statelor africane în favoarea menținerii stabilității”

Președintele rus a menționat că apreciază interesul liderilor africani de a găsi modalități de rezolvare a conflictului ucrainean și că consolidarea cuprinzătoare a relațiilor cu țările din continentul african este o prioritate în politica externă a Rusiei.

„În Rusia, respectăm foarte mult poziția statelor africane în favoarea menținerii stabilității (…), susținem aspirația lor la o politică pacifistă”.

În plus, Vladimir Putin le-a comunicat liderilor africani că exporturile de cereale ucrainene, realizate în cadrul unui acord care asigură trecerea lor în siguranță prin Marea Neagră, nu contribuie la rezolvarea problemelor Africii în fața prețurilor globale ridicate la alimente, deoarece doar 3% din aceste exporturi au ajuns în cele mai sărace țări africane, conform Reuters.

Putin a afirmat că criză alimentară a fost provocată de acțiunile țărilor occidentale și nu de ceea ce Rusia denumește „operațiune militară specială” în Ucraina.

Liderii din Africa de Sud, Senegal, Egipt, Zambia, Uganda, Republica Congo și Insulele Comore s-au întâlnit cu Putin la Palatul Konstantinovski, construit în secolul al XVIII-lea, în speranța de a media conflictul cu Ucraina, după o vizită la Kiev vineri.

 

Urmăriți Impact.ro și pe