Vladimir Putin a schimbat tactica de război. Cum funcționează „valurile umane”, noua formă de atac a rușilor pe frontul din Ucraina

Ioana Bucur 14.01.2023, 16:06
Vladimir Putin a schimbat tactica de război. Cum funcționează „valurile umane”, noua formă de atac a rușilor pe frontul din Ucraina

După luni întregi fără victorii importante, Vladimir Putin schimbă tactica de război. Cum funcționează „valurile umane”, noua formă de atac a rușilor pe frontul din Ucraina. Bătăliile de la Soledar și Bahmut sunt descrise ca fiind cele mai sângeroase de la începutul invaziei trupelor trimise de Moscova.

Noua tactică de război aplicată de trupele lui Vladimir Putin în Ucraina

Vineri, 13 ianuarie 2023, atât ucrainenii cât și rușii revendicau controlul asupra Soledar. Localitatea din estul Ucrainei și orașul vecin, Bahmut, sunt, potrivit unui consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, scenele celor mai sângeroase confruntări dintre cele două armate, de la debutul invaziei ruse.

Mikola Bielieskov, analist militar al ONG-ului „Come Back Alive”, a explicat că modul în care se desfășoară bătăliile de la Soledar și Bahmut dovedesc că Rusia este capabilă să concentreze masiv putere de foc pe o singură direcţie și să ducă mai departe acest război, fără să țină cont nicio clipă de pierderile umane uriașe din rândul propriei armate.

Se observă o schimbare de tactică a trupelor trimise de Vladimir Putin pe front, Rusia pare să nu mai mizeze așa mult pe artilerie, cum a făcut-o până acum, fiind dispusă să își sacrifice trupele în atacuri conduse de infanterie.

„Ştiam că în Rusia viaţa are puţină valoare, dar ne surprinde totuşi până unde au ajuns”, a declarat Oleksii Melnik, un fost responsabil militar ucrainean.

Noua tactică a rușilor este cunoscută ca „valurile umane”. Soldații ucraineni au povestit că mercenarii din gruparea Wagner, implicați masiv în operațiunea de la Soledar, atacă pozițiile ucrainene în valuri succesive.

Cum funcționează „valurile umane”

Primul este format din soldați mai puțin pregătiți. Aceștia sunt, în mare parte, uciși în luptă, însă îndeplinesc două scopuri: detectarea pozițiilor adversarului și epuizarea acestuia. Abia în al doilea val sunt trimiși soldaţi mai bine instruiţi şi mai capabili să neutralizeze trupele care apără orașul.

Joi dimineață, doi soldați ucraineni relatau, din Bahmut, cât de dificilă este situația în Soledar, precizând că pentru fiecare o sută de metri câștigați, rușii au câte 50 de morți.

„Lupta dură pentru regiunea Doneţk continuă, continuă lupta pentru Bahmut şi Soledar, pentru Kreminna, pentru alte oraşe şi sate din estul ţării noastre. Deşi inamicul şi-a concentrat cele mai mari forţe în această direcţie, trupele noastre – Forţele Armate ale Ucrainei, toate forţele de apărare şi securitate – apără statul.

Le mulţumesc luptătorilor din unitatea Kraken pentru acţiunile decisive de distrugere a inamicului în apropiere de Soledar! Mulţumesc soldaţilor din Legiunea Internaţională a Serviciului de Informaţii al Ministerului Apărării şi din unitatea Şaman, care apără cu curaj Bahmutul!”, a subliniat Volodimir Zelenski.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...