Virgil Popescu, apel pentru soluționarea facturilor mari la energie: „ANRE să îşi facă treaba”

Elena Avramescu 19.09.2022, 15:44
Virgil Popescu, apel pentru soluționarea facturilor mari la energie: „ANRE să îşi facă treaba”

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut mai multe declarații în cursul zilei de astăzi, la Parlament, acolo unde a vorbit pe îndelete despre persoanele care au primit facturi mari la energie electrică. Tocmai de aceea face un apel către ANRE, solicitând să își facă treaba, și chiar Protecţia Consumatorilor, care are capacitatea de a intra peste furnizorii respectivi.

Virgil Popescu, apel către ANRE și Protecția Consumatorilor

Atât ANRE, cât și Protecția Consumatorilor, se află sub conduceri controlate de PSD, astfel că Virgil Popescu trebuie să răspunde atacurilor social-democraților din ultima perioadă, ținând cont că nu este pentru prima oară când i reproșează o gestionare ineficientă a crizei energetice.

„Fac un apel, cum am făcut şi în luna ianuarie, ANRE să îşi facă treaba, să supravegheze piaţa şi să controleze piaţa, iar la persoane fizice, poate inclusiv Protecţia Consumatorilor să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice aceste lucru”, a declarat ministrul Energiei.

Ministrul Energiei a vorbit și despre afirmaţia furnizorilor, conform cărora facturile mari sunt din cauza ordonanţei de urgenţă, notând faptul că furnizorii se află în prezent în discuţii în comisiile parlamentare şi este convins că se vor face corecţii în Parlament, cu acordul coaliţiei.

Nu mai este o noutate faptul că această ordonanţa încurajează consumatorii să reducă consumul de energie, Virgil Popescu spunând că „orice cetăţean care ştie că plăteşte mai puţin dacă în loc de 300 de kw, consumă 250 şi plăteşte mai puţin e clar că este încurajat. Trebuie găsită şi o modalitate de bonificaţie”.

Cati bani plateste pe luna la energie ministrul Virgil Popescu
Ministrul Virgil Popescu

Senatul a adoptat un memorandum pentru creşterea eficienţei energetice

Alina Gorghiu, preşedinta interimară a Senatului, a declarat că a fost aprobat un memorandum astăzi care prevede măsuri de creştere a eficienţei energetice şi reducerea a consumului de energie în instituţie. În plus, în ultimii ani au fost luate mai multe măsuri în acest sens, precum înlocuirea becurilor vechi cu surse tip led în proporţie de 98%, aecst lucru ducând la reducerea cu peste 60% a consumului.

„Este o perioadă în care trebuie să fim atenţi cu banii. Senatul nu face altceva decât ar face orice om chibzuit care doreşte să reducă facturile. Este important ca înainte de a le recomanda oamenilor să reducă risipa de energie, autorităţile publice să dea exemplu. Subliniez că măsurile de economisire nu sunt obligatorii pentru populaţie ci sunt măsuri de solidaritate cu Europa în criza energetică. Nu vor exista factori de coerciţie, cum ar amenzi sau pedepse.

O mare parte din investiţiile pe care le vom face vor avea efecte permanente de eficienţă energetică. Avem o obligaţie nu doar în iarna aceasta ci faţă de modul în care consumăm resursele planetei şi faţă de copiii noştri”, a declarat Alina Gorghiu, luni la Parlament.

În prezent, Guvernul Ciucă se gândește să lanseze un program prin care cetățenii și companiile vor primi subvenții pentru a-și înlocui vechile becuri cu filament, mari consumatoare de energie, cu becuri led.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...