Măsurile luate de Guvernul Ciucă pentru sezonul rece. La ce ar trebui să se aștepte milioane de români

Andra Daoud 17.08.2022, 22:30
Măsurile luate de Guvernul Ciucă pentru sezonul rece. La ce ar trebui să se aștepte milioane de români

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut miercuri o întâlnire care să-i asigure pe români că Guvernul ia măsuri pentru a asigura furnizarea de energie iarna aceasta, în condițiile plafonării prețurilor, care este valabilă până la 31 martie anul viitor. Ce mesaj a transmis premierul și care sunt cerințele către ANRE și către Ministerul Energiei.

Ce măsuri ia Guvernul Ciucă pentru sezonul rece

Nicolae Ciucă a convocat Comitetul interministerial pentru a discuta despre asigurarea rezilienței energetice și implementarea proiectelor de infrastructură din domeniul energetic. Discuțiile care au avut loc miercuri, 17 august, au vizat identificarea unor soluții care să protejeze consumatorii casnici de efectele creșterii prețurilor în domeniul energetic. La 1 aprilie anul acesta, Executivul a adoptat măsura plafonării prețurilor la gaze și curent, măsură valabilă până la 31 martie 2023.

„La nivelul Guvernului continuăm pregătirea sezonului rece, asigurând populaţiei şi economiei româneşti alimentarea cu energie. Aşa cum ne-am asumat, măsurile de plafonare şi compensare a preţului la energie vor rămâne active, în formula necesară protejării cetăţenilor şi economiei.

În paralel, stabilim noi responsabilităţi pentru a accelera implementarea proiectelor de infrastructură în energie, valorificând oportunităţile pe care România le are la nivel naţional şi geo-strategic”, a afirmat premierul Ciucă, potrivit unui comunicat transmis de Guvern.

Masurile luate de Guvernul Ciuca pentru sezonul rece. La ce ar trebui sa se astepte milioane de romani
Plafonarea preturilor la energie ramane valabila pana la 31 martie 2023

Guvernul a stabilit un plan de acțiune pentru iarna viitoare

În reuniunea de miercuri s-a discutat despre identificarea de soluții pentru a asigura protejarea consumatorilor casnici, dar și a economiei, de efectele creșterii prețurilor în domeniul energetic. Nicolae Ciucă a stabilit un plan de acțiune pentru iarna care vine, menit să asigure o oarecare predictibilitate în ceea ce privește producția de energie, cât și din punct de vedere bugetar.

Prim-ministru a cerut Ministerului Energiei să prezinte, până la data de 22 august, situația programelor de investiții în capacitățile de producție, atât în ceea ce privește companiile de stat, cât și cele din mediul privat.

Tot pe 22 august și ANRE urmează să vină cu o informare privind evoluția pieței energetice de la începutul anului și până în prezent, cât și privind implementarea schemei de sprijin reglementate prin OUG 27/2022, care se referă la aplicarea măsurilor aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale.

Comitetul interministerial pentru asigurarea rezilienţei energetice şi implementarea proiectelor de infrastructură în energie este constituit din reprezentanţii următoarelor instituţii: Secretariatul General al Guvernului, Ministrul Energiei, Ministrul Finanţelor, Ministrul Afacerilor Externe, Ministrul Afacerilor Interne, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Ministrul Economiei, Ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Consiliul Concurenţei, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, Administraţia Naţională Apele Române, Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale, Administraţia Naţională de Meteorologie, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operaţiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe