Țara cu care România își unește forțele pentru aprovizionarea cu energie. Anunțul făcut de ministrul Virgil Popescu

Beatrice Dumitru 10.09.2022, 15:07
Țara cu care România își unește forțele pentru aprovizionarea cu energie. Anunțul făcut de ministrul Virgil Popescu

Ministrul Energiei Virgil Popescu a vorbit despre un parteneriat pe care România îl face pentru a trece cu bine peste iarna care se apropie, în contextul crizei energetice cu care se confruntă Europa după invadarea Ucrainei de către Rusia. Acesta a spus că țara noastră va colabora cu un stat din zonă pentru a achizitiona in comun gaze naturale.

Țara cu care va face România parteneriat

Virgil Popescu s-a aflat pe 9 septembrie la reuniunea Extraordinară a Consiliului Energiei, organizată la Bruxelles, unde s-a discutat despre prețurilor ridicate la energie, precum și despre pregătirile pentru iarnă ale țărilor din UE.

Guvernele UE sunt nevoite să ia măsuri urgente după ce Rusia a închis conducta Nord Strem 1 care transporta gaze către Germania. În aceste condiții, ministrul Energiei Virgil Popescu s-a întâlnit, la Bruxelles, cu omologul său din Bulgaria, Hristov Rossen, pentru a discuta despre achizitionarea in comun a gazelor naturale precum si operationalizarea coridorului Vertical de gaze naturale și a celui Transbalcanic, pentru a asigura o stabilitate energetica crescuta in regiune.

Țara cu care România își unește forțele pentru aprovizionarea cu energie. Anunțul făcut de ministrul Virgil Popescu
Virgil Poescu și ministrul Energie din Bulgaria Hristov Rossen, la Bruxelles. Sursa foto: Facebook / Virgil Popescu

„Romania si Bulgaria isi vor uni fortele privind pregatirile pentru iarna si rolul resurselor indigene cu productie in banda in asigurarea independentei energetice si a securitatii in aprovizionare”, a scris Virgil Popescu pe Facebook.

Virgil Popescu, despre situația României

Ministrul român al Energiei a mai precizat că la reuniunea de la Bruxelles a discutat pe marginea gradului de pregătire pentru iarna 2022-2023 în România.

„Am transmis omologilor că situația în România este una stabilă, nivelul de înmagazinare a depozitelor situându-se în prezent la peste 76%, ceea ce depășește obligația de înmagazinare pe care România o avea la 1 septembrie 2022”, a afirmat Virgil Popescu.

Virgil Popescu a mai precizat că pentru iarna 2022-2023, pregătirile realizate, nivelul din depozitele de gaz și cărbune, precum și măsurile compensatorii recent adoptate asigură securitatea în aprovizionare pentru consumatorii români pentru a putea trece cu bine peste iarnă.

Prețul gazului în Europa a depășit nivelul de 244 de euro pe megawat-oră, adică peste 2.570 de euro pe mia de metri cubi, dar la iarnă ar putea fi și mai mare.

Compania Gazprom, controlată direct de Kremlin, a prezentat o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „în ritmul actual, la iarnă, Europa va cumpăra gazul cu 4.000 de dolari pentru o mie de metri cubi” și a menționat nevoia „europenilor de a-și umple depozitele, aflate acum la un nivel mult mai scăzut decât în iarna 2019-2020”.

Conform calculelor făcute de Gazprom, continentul ar mai avea nevoie de 23,8 miliarde de metri cubi de gaze pentru a-și umple depozitele. Iarna trecută Europa a plătit cel mai mare preț din istorie pentru gazele naturale, circa 2400 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...