Vinul spumant cu care România a dat lovitura în lume. Rețetă după metoda tradițională din Franța

Cătălina Burghelea 18.10.2021, 12:48
Vinul spumant cu care România a dat lovitura în lume. Rețetă după metoda tradițională din Franța

România se mândrește cu unul dintre cele mai bune vinuri spumante din lume! Băutura alcoolică este realizată după o rețetă tradițională din Franța și este produsă într-o cramă săpată în rocă vulcanică în urmă cu 200 de ani.

Un vin spumant produs în România face furori în toată lumea

În nord-vestul țării, mai exact pe dealul din Șimleul Silvaniei se află o renumită cramă unde zeci de mii de sticle de vin spumant sunt ținute la maturat. Locul este cu totul aparte, deoarece crama a fost săpată în rocă vulcanică în urmă cu 200 de ani. Vinul cu bule produs aici a devenit faimos în toată lumea.

Datorită poziției geografice și a climei, dealul din Șimleul Silvaniei este perfect pentru strugurii din care Delian Drăgan, administratorul cramei, face spumant. Rețeta este una veche și respectă aceleași ingrediente ca în Franța, considerată mama spumantului.

Nord-vestul țării îndeplinește toate condițiile pentru fermentarea acestui tip de băutură

Dealul care înconjoară crama oferă o umiditate și o temperatură constantă de 12 grade. Aceste condiții favorizează un soi de mucegai nobil unic acestui loc și creează un microclimat perfect pentru fermentarea vinului spumant.

Actualii acționari ai cramei au planuri mărețe. Vor să repună crama pe harta internațională. Primii pași au fost făcuți deja. Vinul spumant produs în România este la mare căutare în străinătate.

Rețeta este făcută după metoda tradițională din Franța

Spumantul care “pișcă” delicat colțul gurii respectă întocmai metoda tradițională din Franța. Bulele se formează în interiorul sticlei cu ajutorul unei drojdii special selecționate, ce-i conferă acea prospețime memorabilă, apoi urmează procesul de limpezire. Tehnologia a fost inventată în Franța, de către văduva Cliqot și ținută mult timp secret.

 “Ne aflăm într-o clădire construită în jurul anului 1600. A fost construită de o familie de evrei. Aici va fi un obiectiv turistic, un magazin de prezentare pentru vinuri”, a declarat Delian Drăgan, administrator cramă, pentru Știrile PRO TV.

Cel mai bun vin spumant din România

Crama vestită se află la 20 de kilometri de Șimleul Silvaniei, la Carastelec, unde câțiva investitori maghiari din celebra regiune Tokai au ales să facă cel mai bun vin spumant din România.

“Suntem o cramă care de la bun început a fost gândită și proiectată pentru a fi cramă de spumante. Zona a fost special aleasă pentru așa ceva, pentru că are niște caracteristici care sunt extrem de importante când vine vorba de a producere spumante. Climatul este unul mai răcoros”, a precizat Balazs Ilonczai, director marketing cramă.

“Avem vinuri bune, avem vinificatori foarte ok, avem un potențial și mai bun, să zic așa, de aceea vin o mulțime de investitori străini din Italia, din Franța, ca să valorifice acest potențial de terroir pe care îl avem”, a spus și Edit Wilma Leitersdorfer, administrator cramă.

Bulele românești au făcut senzație la un concurs internațional

“Terroire”-ul este denumirea în limba franceză a solului pentru vie. În anul 2018, la concursul internațional de la Londra, cu ajutorul acestui sol, s-au clasat pe primul loc pentru cel mai promițător spumant din lume.

“O steluță înseamnă wines well above average quality, două steluțe extraordinary exceptional și trei near perfect și noi am primit două jumate”, a adăugat Edit Wilma Leitersdorfer.

Încurajator este faptul că vinificatorul nu este francez, italian sau american, ci român. Csaba merge des în regiunea Champagne din Franța, de unde se întoarce cu un bagaj de cunoștințe și trucuri. Iar în fiecare toamnă, un specialist francez vine în România să îi dea sfaturi despre vinuri, soiuri și cum să le amestece.

Urmăriți Impact.ro și pe