Vine Paștele Cailor. Ce este sărbătoarea comunității bulgare din Târgoviște?

Daniela Alexandru 11.03.2022, 15:04
Vine Paștele Cailor. Ce este sărbătoarea comunității bulgare din Târgoviște?

Paștele Cailor sau Tudorița este o sărbătoare unică a comunității bulgarilor din cartierul Matei Voievod din Târgoviște. Evenimentul are loc în prima sâmbătă a Postului Mare, când este prăznuit Sfântul Teodor, și marchează legătura dintre oameni și caii lor, obiceiul fiind respectat încă din momentul stabilirii bulgarilor la Târgoviște.

„Paștele Cailor” sau „Konski Veligden” marchează din strămoși, legătura sfântă dintre oameni și caii lor, știut fiind că bulgarii din acest cartier sunt legumicultori de renume. “Paştele cailor” este ziua în care grădinarul bulgar şi calul său, după un obicei străvechi, merg la biserică şi primesc binecuvântarea preotului pentru a fi sănătoşi în anul care urmează. După sfinţire, bulgarii le dau cailor konceta, nişte pâinici mici, pe care proprietarii le împart cu animalele lor.

Străbunii noştri, în fiecare an agricol, au considerat un nou început şi pentru asta şi-au sfinţit seminţele pe care le sădeau, la fel au făcut şi cu uneltele. Iar cea mai importantă unealtă de care se foloseau era calul şi atunci îl duceau de Ziua lui Toader la biserică să-l sfinţească pentru prosperitate şi să fie sănătos tot anul.

În acea zi gospodina pregătea o mică figurină, numită koncetă, pe care o sfinţeau şi gospodarul o împărţea cu calul său, jumătate o mânca el, jumătate calul, ca semn de preţuire pentru animal, social îl aducea la acelaşi nivel cu el. Tradiţia s-a perpetuat, mai puţin am putut-o păstra în perioada comunismului, ea se făcea la nivel de familie, iar acum noi, Asociaţia Zaedno, o facem la nivel de comunitate”, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Zaedno, Vasile Ghergu, potrivit blogului Rvtravel.

Evenimentul a crescut în amploare și acum slujba religioasă este urmată de parada cailor și de întreceri hipice, precum și de un spectacol folcloric românesc și al minorităților naționale.

Acțiunea este organizată de Asociația Zaedno a Bulgarilor din Târgoviște, alături de Primăria Municipiului Târgoviște, Teatrul Tony Bulandra și Asociația Profesională “Matei Voievod”.

Urmăriți Impact.ro și pe