Viktor Orbán vine în România. Este așteptat la Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos”

Elena Avramescu 28.06.2022, 11:59
Viktor Orbán vine în România. Este așteptat la Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos”

În acest an, Universitatea de Vară și Tabăra Studențească „Bálványos”, sauTusványos, așa cum este cunoscută, va fi organizată între 19 și 24 iulie, la Băile Tuşnad. Ceea ce surprinde este vorbitorul principal, care va fi nimeni altul decât premierul ungar, Viktor Orbán, după cum a declarat pentru portalul ungar atv.hu preşedintele Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului de la Budapesta, Zsolt Németh, citat de Rador.

Viktor Orbán va ajunge în România

Zsolt Németh a declarat că premierul va susţine un discurs, la data de 23 iulie, dar și că tabăra a fost organizată ultima dată în 2019, iar în anii 2020 şi 2021 nu a avut loc datorită pandemiei de coronavirus, potrivit publicației Nepszava.

„Un eveniment precum Tusványos trebuie să continue”, a precizat Németh. Politicianul FIDESZ, care este și copreședintele Senatului Tusványos, a spus că motto-ul evenimentului din acest an va fi „Există ceea ce este etern”.

„Acest motto reflectă faptul că există valori eterne în viața umană şi politica trebuie să le urmeze. Pe de altă parte, sunt şi instituţii de lungă durată, iar Universitatea de Vară și Tabăra Studențească Tusványos pot fi considerate acum o instituție de schimbare”, a explicat oficialul ungar.

Se pare că în fiecare an, Viktor Orbán ține în mod tradițional un discurs la Băile Tuşnad, iar unul dintre discursurile sale care a generat un mare ecou, a fost cel rostit în 2014, când premierul a asumat existența unei „democrații iliberale” în Ungaria.

Uniunea Europeana, invinsa de Viktor Orban dupa ce a blocat sanctiunile impotriva Rusiei. Cum a scapat Ungaria de embargou
Viktor Orban in Romania

Viktor Orban, convins să îl susțină pe Zelenski

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut marți o discuție telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, unde au vorbit despre cererea Ucrainei de aderare la UE. Aceștia au mai discutat și despre alte subiecte de actualitate, precum situația refugiaților și câteva domenii de cooperare între cele două țări, iar în timpul convorbirii, Viktor Orban l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de faptul că Ungaria susține cererea Ucrainei de a obține statutul de canditată la UE.

Se pare că discuția a fost productivă, astfel că președintele ucrainean a relatat pe Twitter despre ea și i-a mulțumit public premierului ungar pentru cooperare și deschidere. Zelenski l-a invitat pe Viktor Orban să vină la Kiev, însă nu se știe dacă sau când va da curs invitației prim-ministrul ungar.

„Am avut o conversație fructuoasă cu premierul Viktor Orban. I-am mulțumit pentru că sprijină suveranitatea Ucrainei și pentru că oferă adăpost refugiaților ucraineni pe timp de război. Am stabilit să cooperăm și în domeniul energiei. Sunt recunoscător că susține statutul Ucrainei de candidată la UE. L-am invitat în vizită în Ucraina”, a scris Zelenski pe Twitter.

Ucraina a depus oficial candidatura pentru a adera la UE la scurt timp după izbucnirea războiului, iar în cadrul summit-ului de joi de la Bruxelles, se așteaptă ca Ucraina să obțină calitatea de candidată oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...