Ucraina primește undă verde spre Uniunea Europeană. Cum a fost convins Viktor Orban să îl susțină pe Zelenski

Andra Daoud 21.06.2022, 23:19
Ucraina primește undă verde spre Uniunea Europeană. Cum a fost convins Viktor Orban să îl susțină pe Zelenski

Vești bune pentru Ucraina, cu privire la aderarea la Uniunea Europeană. Premierul Ungariei a transmis că țara sa va susține cererea Ucrainei de a obține statutul de candidată la UE. Viktor Orban și-a reconsiderat poziția anterioară și a subliniat că obstacolele birocratice care stau în calea aderării Ucrainei la UE ar trebui eliminate cât mai curând.

Ungaria susține demersul Ucrainei de a adera la Uniunea Europeană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avut marți o discuție telefonică cu premierul Ungariei, Viktor Orban, cu privire la cererea Ucrainei de aderare la UE. Cei doi lideri au mai discutat și despre alte subiecte de actualitate, precum situația refugiaților și câteva domenii de cooperare între cele două țări. În timpul convorbirii, Viktor Orban l-a asigurat pe Volodimir Zelenski de faptul că Ungaria susține cererea Ucrainei de a obține statutul de canditată la UE.

Premierul ungar a mai spus, de asemenea, că ar trebui eliminate obstacolele birocratice care stau în calea aderării Ucrainei la UE și a transmis că va susține această idee la summit-ul de săptămâna aceasta, de la Bruxelles. Cât despre situația refugiaților, Orban a transmis că Ungaria a primit deja 800.000 de ucraineni și că va coopera în continuare în domeniul energetic și cel al transportului de cereale.

Ucraina primeste unda verde spre Uniunea Europeana. Cum a fost convins Viktor Orban sa il sustina pe Zelenski
Viktor Orban sustine aderarea Ucrainei la UE

Ce a transmis Volodimir Zelenski

Discuția a fost una productivă, iar președintele ucrainean a relatat pe Twitter despre ea și i-a mulțumit public premierului ungar pentru cooperare și deschidere. Zelenski l-a invitat pe Orban să vină la Kiev, însă nu se știe dacă sau când va da curs invitației prim-ministrul ungar.

„Am avut o conversație fructuoasă cu premierul Viktor Orban. I-am mulțumit pentru că sprijină suveranitatea Ucrainei și pentru că oferă adăpost refugiaților ucraineni pe timp de război. Am stabilit să cooperăm și în domeniul energiei. Sunt recunoscător că susține statutul Ucrainei de candidată la UE. L-am invitat în vizită în Ucraina”, a scris Zelenski pe Twitter.

Cu doar o zi în urmă, o agenție internațională de presă anunța că Viktor Orban a solicitat ca Ucraina și Republica Moldova să obțină statutul de țări candidate la UE în același timp cu Bosnia și Georgia. Acest lucru nu se poate întâmpla, argumentează experții în politică externă, pentru că Georgia este considerată foarte îndepărtată de perspectiva europeană, în timp ce Bosnia este afectată de conflicte interetnice alimentate de Rusia și Serbia.

Ucraina a depus oficial candidatura pentru a adera la UE la scurt timp după izbucnirea războiului. În cadrul summit-ului de joi de la Bruxelles, se așteaptă ca Ucraina să obțină calitatea de candidată oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Urmăriți Impact.ro și pe