Românul care s-a luat la trântă cu gigantul berii la nivel mondial. A fost susținut de Viktor Orban și are o poveste de film

Mihnea Tălău 18.06.2022, 06:00
Românul care s-a luat la trântă cu gigantul berii la nivel mondial. A fost susținut de Viktor Orban și are o poveste de film

Lupta între berari este una acerbă. De multe ori ea se poartă chiar și prin sălile tribunalelor. Într-un astfel de proces au fost implicate Heineken și o mini-brăsărie deținută de András Lénárd, un om de afaceri româno-ungar, și Lixid Holding BV, o companie olandeză. Și cum viața bate filmul, spectacolul este asigurat.

Printre produsele comercializate de Heineken România se numără și berea Ciuc Premium, pe care maghiarii din Ardeal îl numeau pur și simplu Csíki Sör. Compania lui Lénárd a decis să își numească produsul „Igazi Csíki Sör”, sau „Adevărata bere Csíki”. Heineken a intentat un proces pentru încălcarea mărcii comerciale și a câștigat.

Cine este protejatul lui Viktor Orban

Ceea ce a urmat pare a fi un scenariu de film. La scurt timp după pronunțarea verdictului, în primăvara anului 2017, guvernul maghiar a conceput o strategie pentru a face viața grea în Ungaria, companiei Heineken, titrează Hungaria Spectrum.

János Lázár și Zsolt Semjén au sugerat o modificare a legii privind utilizarea simbolurilor totalitare în scopuri comerciale și, după cum știm cu toții, Heineken afișează cu mândrie o stea roșie pe sticlele sale. Destul de curând, antagonismul guvernului față de Heineken s-a extins la toate fabricile de bere cu capital străin. Oamenii au fost îndemnați să boicoteze produsele Heineken și, pentru o vreme, oamenii au fost gata să plătească de două ori mai mult pentru „Igazi Csíki Sör” decât pentru altă bere.

Acest lucru nu a durat mult timp, supermarketurile anunțând că nu o mai au în stoc. Compania a încercat chiar să o ofere la jumătate de preț pentru livrarea la domiciliu, dar și această strategie s-a dovedit a fi inutilă. Mai apoi, magazinul Lénárd Székely Bolt (Magazinul Secuiesc) din Budapesta a fost închis.

În aceeași zi, Magyar Nemzet a publicat un articol despre Lénárd, pentru care guvernul maghiar era gata să ducă o luptă uriașă cu o companie multinațională de renume mondial.

Probleme cu legea pentru transportul ilegal de străini în Statele Unite

Astfel, Lénárd, în vârstă de 18 ani, a vizitat Statele Unite cu o viză turistică în 1995, dar adevărata sa intenție era să rămână permanent. A lucrat ca ilegalist pentru o companie mică, s-a căsătorit cu o americancă cu 17 ani mai mare decât el și și-a cumpărat o casă în Plymouth, Connecticut. Totul a mers bine până când a fost implicat în introducerea ilegală de persoane în Statele Unite din Canada. Există motive întemeiate pentru a crede că activitatea sa de contrabandă a fost destul de extinsă și că iubita/soția sa era, de asemenea, implicată în „afacere”.

Există documente care atestă că aceasta a avut mai multe probleme cu legea pentru transportul ilegal de străini în Statele Unite. În orice caz, la 21 ianuarie 2001, el și trei femei maghiare au fost arestați la două mile de granița dintre SUA și Canada, în apropiere de Champlain, New York. După cum au descoperit jurnaliștii de investigație, cele trei femei plănuiau să lucreze într-un local de striptease în Statele Unite.

El a fost acuzat de „aducerea și adăpostirea de străini”, ceea ce este considerat o infracțiune. El a fost eliberat pe o cauțiune de 50.000 de dolari, plătită de iubita/soția sa. Dar în luna iunie a aceluiași an, avocatul său din Albany a raportat la Tribunalul Districtual din Districtul de Nord din New York că clientul său se afla în prezent în Canada și „nu dorește să se prezinte în fața judecătorului nici acum, nici în viitor”. Judecătorul a emis imediat un mandat de arestare, care cel mai probabil este încă în vigoare.

Cum se fac ușor 30 de milioane de euro

Povestea nu se termină, însă, aici. Odată ce cuplul a ajuns în România, Lénárd a folosit banii din planul de pensii al Bisericii Reformate Maghiare din Transilvania pentru a începe o afacere, construind o serie de mini-centrale hidroelectrice, care nu s-a dovedit a fi un succes financiar. Cu toate acestea, în 2015, el a convins compania de stat Magyar Villamos Művek (MVM) să îi cumpere minicentralele pentru 30 de milioane de euro. Lénárd trebuie să fi avut relații extrem de apropiate cu guvernul Orbán pentru a reuși această afacere. Potrivit informațiilor de afaceri disponibile, MVM o duce prost în România.

În mod firesc, Lénárd încearcă să explice problemele sale grave cu legea în Statele Unite. El a realizat un videoclip pe care l-a făcut public pe YouTube. În timpul acestui așa-zis interviu de zece minute, el vrea să ne facă să credem că nu a fost arestat pentru o infracțiune, deoarece acuzația nu era o infracțiune gravă, ci doar o contravenție din cauza șederii sale ilegale în Statele Unite, care este o infracțiune minoră. În același timp, el acuză Magyar Nemzet că este în solda concurenților săi multinaționali care vor să-i ruineze afacerea.

NASA, criptomoneda și mesajele vocale

Lénárd are deja o altă afacere în minte. El și câțiva dintre prietenii săi vor introduce o criptomonedă numită „korona” (coroană), care speră că va fi bitcoinul Europei central-estice. După cum a explicat Lénárd, cripto-korona lor va urma conceptul DigiCash Inc, o corporație de bani electronici înființată în 1989.

Lénárd a anunțat cu mândrie că „un expert de la NASA” și „un membru al personalului responsabil cu dezvoltarea Apollo-11” conduce proiectul „korona”. Numele său este Attila Bustya și este, de asemenea, originar din Csíkszereda. El este c„ofondator și director executiv al Spider Drone Security”, care, la o privire mai atentă, se dovedește a fi una dintre companiile lui András Lénárd. De asemenea, Bustya este implicat într-o firmă numită Swiss Message Bank, o aplicație de internet destul de bizară care poate stoca mesaje vocale timp de 100 de ani.  Se pot înregistra „mesaje de la persoanele în vârstă și bolnave către cei dragi și prieteni” și se pot împărtăși cu ani mai târziu, după ce persoanele respective nu mai sunt. Sau, se pot stoca și dezvălui mai târziu secrete. Am făcut un efort curajos pentru a găsi legătura lui Attila Bustya cu NASA, dar nu am reușit.

Presa pro-guvernamentală este mai degrabă tăcută. Doar Mandiner a publicat un interviu cu Lénárd, dar conversația a avut loc înainte de apariția știrii despre contrabanda sa cu dansatoare de striptease în Statele Unite. Origo a comentat cu blândețe mesajul video al lui Lénárd, în care concluzia era că „nu era un contrabandist, ci doar un ticălos”. Probabil, așa cum guvernul Orbán a uitat în mod convenabil de modificarea legii privind simbolurile totalitare, la fel va omite orice mențiune despre nefericita escapadă americană a berarului său preferat. De asemenea, bănuiesc că berea sa va dispărea în curând, mai ales că, chiar înainte de Crăciun, Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci din România (OSIM) a refuzat să înregistreze „Igazi Csíki Sör”. Lénárd a decis să nu facă apel.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...