SPECIAL

Viktor Orban, calul troian din inima Europei. De la blocarea aderării la UE până la salvarea lui Kiril

Beatrice Dumitru 21.06.2022, 16:02
Viktor Orban, calul troian din inima Europei. De la blocarea aderării la UE până la salvarea lui Kiril

Viktor Orban a ținut Uniunea Europeană în șah timp de o lună cu privire la acordul pentru pachetul de sancțiuni care viza un embargo asupra petrolului rusesc. Acum poate pune, din nou, piedică blocului comunitar, dacă se va opune acordării statutului de țări candidate la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Obstacolul Viktor Orban

Comisia Europeană a anunțat la sfărșitul săpătâmânii trecute că acordă statutul de candidat la admiterea în UE pentru Ucraina și Republica Moldova, însă nu și pentru Georgia. Cele trei țări au depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la câteva zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

După recomnadarea Comisiei Europene, Charles Michel, președintele Consiliului European, va invita săptămâna aceasta cele 27 de ţări membre ale UE să acorde Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de țări candidate. Dar cererea sa s-ar putea lovi de un obstacol: Viktor Orban.

Acesta a participat la o videoconferință de pregătire a summitului UE de joi și vineri, alături de șefii de guvern din Belgia, Bulgaria, Estonia, Luxemburg și Malta, a declarat Bertalan Havasi, șeful biroului de presa al lui Viktor Orban. În cadrul întâlnirii, el a cerut ca Ucraina și Moldova să primească statutul de candidat în același timp cu Bosnia-Herțegovina și Georgia, iar anunțul vine cu doar trei zile înainte de Consiliul European, care așteaptă o decizie cu privire la cererile depuse de cele trei state, notează publicația ucraineană Babel.

Viktor Orban, calul troian din inima Europei. De la blocarea aderării la UE până la salvarea lui Kiril
Viktor Orban a blocat sau a amânat decizii importante ale UE.

Ungaria poate folosi dreptul de veto

Însă, condiția lui Viktor Orban este imposibil de îndeplinit, având în vedere că Georgia este considerată departe de perspectiva europeană, iar Bosnia este zdrobită de tensiunile interetnice alimentate de Serbia și Rusia. În aceste condiții, rămâne de văzut cum va vota Ungaria.

Pentru ca Ucraina și Republica Moldova să primească statutul de candidate la aderarea la UE este nevoie de unanimitate din partea celor 27 de state membre. Dar în cazul în care Ungaria nu este de aocrd, se poate folosi de dreptul de veto și UE nu mai poate acorda celor două țări acest statut.

Nu este prima dată când Budapesta blochează sau amână decizii majore ale Uniunii Europene. Săptămâna trecută, Viktor Orban a folosit dreptul de veto în cazul unui impozit pe venitul minim pe profitul companiilor.

De asemenea, Viktor Orban a amânat timp de o lună cel de-al șaselea pachet de sancțini împotriva Rusiei, implicit un embargo pe petrolul de la Moscova, și a obținut o derogarea datorită căreia țara sa, fără ieșire la mare, poate primi în continuare petrolul lui Vladimir Putin, pentru o perioadă limitată de timp.

Viktor Orban l-a scăpat de sancțiuni pe Patriarhul Kiril

Mai mult, Viktor Orban l-a scăpat de sancțiuni pe șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, Patriarhului Kiril, un aliat important al lui Vladimir Putin, UE fiind obligată să-i facă, din nou, pe plac premierului maghiar. Bruxelles-ul îl acuză pe Patriarhul Kiril că sprijină invazia din Ucraina și că acționează ca un propagandist pentru regimul liderului de la Kremlin.

Astfel, încă o dată, maestrul maghiar a profitat de situație pentru beneficii economice și propagandă politică internă, plângându-se totodată cu furie că UE nu ține cont de interesele maghiare. Viktor Orban este acuzat de toți liderii europeni că nu este altceva decât un instrument al lui Vladimir Putin.

Urmăriți Impact.ro și pe