Cod roșu de vijelii şi ploi torenţiale în România. Zonele care scapă de caniculă în acest weekend

Andra Daoud, Ioana Bucur 29.07.2022, 19:29
Cod roșu de vijelii şi ploi torenţiale în România. Zonele care scapă de caniculă în acest weekend

Finalul de săptămână vine cu ploi și vijelii în unele zone ale țării, dar și cu temperaturi ridicate în altele. Meteorologii au emis prognoza pentru următoarele zile și este în vigoare inclusiv un cod galben de vreme rea. Care sunt județele afectate de ploi și vijelii și cum va fi vremea în restul țării, până la finalul lunii iulie.

Ploi și vijelii în România în weekend

Update, vineri, 29 iulie 2022, ora 17:40. Specialiștii de la Administrația Națională de Meteorologie au emis o avertizare de tip cod roșu de ploi torențiale.

Avertizarea meteo cod roșu pentru județul Bihor este valabilă în intervalul 29 iulie, ora 16:25 – 17:30, în localitățile: Beiuș, Aleșd, Dobrești, Bratca, Vadu Crișului, Borod, Ceica, Șuncuiuș, Aștileu, Pomezeu, Finiș, Remetea, Aușeu, Măgești, Roșia, Uileacu de Beiuș, Vârciorog, Răbăgani, Căbești, Pocola, Sâmbăta;

Se vor semnala averse torențiale care vor acumula peste 40 – 50 l/mp, grindină, intensificări ale vântului, frecvente descărcări electrice.

Știre inițială

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare cod galben de ploi și vijelii, valabilă vineri, 29 iulie, în intervalul orar 10:00 – 22:00. Între aceste ore, vor fi perioade de instabilitate atmosferică accentuată la deal și la munte, local în Transilvania, Banat și Oltenia, dar și în Moldova și nordul Dobrogei, în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Meteorologii anunță averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe alocuri vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși local, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25-30 l/mp și izolat 40-50 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va accentua în după-amiaza zilei de sâmbătă, 30 iulie, mai ales în jumătatea de vest a țării. Sunt vizate de codul galben următoarele județe: Maramureș, Suceava, Bistrița-Năsăud, Neamț, Harghita, Mureș, Brașov, Covasna, Prahova, Dâmbovița, Argeș, Vâlcea, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău și Tulcea.

Vijelii si ploi torentiale in Romania. Zonele care scapa de canicula in acest weekend
Cod galben de ploi si vijelii in mai multe judete

În ce zone va fi caniculă

Veștile din partea meteorologilor nu se opresc aici. În ciuda ploilor care vor cădea în mai multe județe, nu scăpăm de caniculă. Este în vigoare, de asemenea, un cod galben de caniculă, valabil vineri și sâmbătă în vestul și sudul țării, acolo unde valul de căldură se va intensifica, mai ales în a doua parte a zilei de sâmbătă.

Disconfortul termic va fi accentuat, pentru că indicele temperatură-umezeală va depăși pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 33 și 37 de grade Celsius, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorii de 20 de grade. Valul de căldură persistă și duminică, local în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei. Temperaturi ridicate vor fi în București și județele Satu Mare, Dolj, Mehedinți, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Brăila, Tulcea, Ialomița, Constanța, Ilfov, Călărași, Giurgiu, Teleorman și Olt.

La ce să ne așteptăm din partea vremii la începutul lunii august? Meteorologii au anunțat că vremea va fi caldă în majoritatea regiunilor țării, iar temperaturile vor depăși frecvent mediile normale pentru această perioadă. Se anunță secetă și în ultima lună a verii, cu precipitații slabe cantitativ, precizează meteorologii.

Urmăriți Impact.ro și pe