Canicula nu rămâne fără urmări. Prețurile pot crește și mai mult din cauza scăderii recoltelor din Europa

Beatrice Dumitru 28.07.2022, 13:14
Canicula nu rămâne fără urmări. Prețurile pot crește și mai mult din cauza scăderii recoltelor din Europa

Recoltele culturilor cheie în Europa vor scădea brusc în acest an, din cauza valurilor de căldură și a secetei, exacerbând impactul războiului din Ucraina asupra prețurilor alimentelor. Din Spania până în Ungaria, producția de produse de bază, cum ar fi porumbul, se estimează că va scădea cu până la 9%.

Producția de cereale va scădea

UE estimează că producția de porumb, floarea soarelui și soia va scădea cu aproximativ 8% până la 9% din cauza vremii calde de pe tot continentul. Livrările de ulei de gătit și porumb erau deja sub presiune, deoarece Ucraina este un producător important, iar exporturile sale au fost blocate de Rusia.

Zone mari ale Europei au fost afectate de secetă și vreme caldă în ultimele săptămâni, inclusiv Spania, sudul Franței, centrul și nordul Italiei, centrul Germaniei, nordul României și estul Ungariei. Producția de cereale a scăzut cu aproximativ 2% în ansamblu, în comparație cu media pe cinci ani, deși sfecla de zahăr și cartofii se descurcă mai bine, notează The Guardian.

Canicula nu rămâne fără consecințe. Prețurile pot crește și mai mult din cauza scăderii recoltelor din Europa
Producția produselor de bază va scădea cu până la 9%.

Estimările pentru culturile de vară în UE au fost reduse

Seceta și stresul termic în multe regiuni au coincis cu etapa de înflorire a culturilor cheie, iar rezervoarele de apă din multe locuri sunt la niveluri prea scăzute pentru a îndeplini cererea de irigare. Pe de altă parte,  Vladimir Putin a blocat exporturile de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, deși s-a încheiat un acord cu privire la unele transporturi, care ar trebui să permită unei părți dintre recoltele Kievului să ajungă pe piețele mondiale.

Războiul din Ucraina a crescut prețurile și la combustibili și îngrășăminte, ambele fiind esențiale pentru agricultură, ceea ce a majorat și mai mult prețurile alimentelor. Și Ucraina este afectată de impactul vremii calde și al stresului termic, precum și de război, care împiedică exporturile de porumb, floarea-soarelui și alte culturi deja recoltate și este posibil să aibă un impact sever asupra recoltelor viitoare, deoarece fermierii nu pot să semene câmpurile în mod corespunzător.

Prețurile alimentelor au crescut în întreaga lume ca urmare a războiului din Ucraina și a consecințelor pandemiei de Covid-19 , ceea ce a făcut ca oamenii din multe țări să-și epuizeze rezervele de alimente, precum și creșterea cererii și impactul crizei climatice.

Ionuț Dolănescu, dezvăluiri cutremurătoare despre ultimele clipe ale tatălui său
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...