Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR aproape s-a dublat de la începutul anului

Mihnea Tălău 26.05.2022, 12:30
Vești proaste pentru românii cu credite la bănci. Indicele ROBOR aproape s-a dublat de la începutul anului

Banca Națională a României (BNR)  indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a fost cotat joi la 5,93%, de la 5,90% cu o zi în urmă, potrivit datelor publicate de BNR.

BNR a  majorat și dobânda-cheie

Acesta aproape s-a dublat de la începutul anului, atunci când indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Și indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 6,08%, de la 6,06% în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 6,29%.

BNR a  majorat și dobânda-cheie de la 3% la 3,75%, precum şi rata dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75% pe an.

Ratele romanilor sunt in crestere continua. ROBOR a ajuns la cea mai mare valoare din ultimii opt ani

O creștere accelerată în ultimele luni

Indicele ROBOR a cunoscut o creștere accelerată în ultimele luni, pe fondul războiului din Ucraina, iar tendința se pare că se va menține până la sfârșitul anului, anunță analiștii.

Indicele ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata de dobândă la care o bancă împrumută lichidități altor bănci. Ratele de referintă ROBOR sunt stabilite de către BNR și comunicate pentru 8 scadențe: O/N (overnight), T/N (tomorrow), 1W (1 săptămană), 1M (1 lună), 3M (3 luni), 6M (6 luni), 9M (9 luni) și 12M (12 luni). Indicele ROBOR se calculează zilnic și are ca referintă media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

În ultima perioadă, foarte mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC, întrucât indicele ROBOR la 3 luni aproape s-a dublat de la începutul aanului. Băncile, însă, nu privesc această trece cu ochi buni întrucât pentru ele asta însemnă să piardă bani. Acestea pot să aprobe sau nu, afirmă economiștii din sectorul bancar. La rândul lor, avocatii spun însă că este ilegal ca băncile să refuze acest lucru.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...