Cât va continua să crească ROBOR. Consilier la BNR, anunţ îngrijorător pentru românii cu rate

Mihnea Tălău 22.05.2022, 15:37
Cât va continua să crească ROBOR. Consilier la BNR, anunţ îngrijorător pentru românii cu rate

Vești proaste pentru românii cu credite ipotecare în lei. Indicele ROBOR crește de la o zi la alta iar previziunile specialiștilor sunt unele îngrijorătoare. Adrian Vasilescu, consilier de strategie la BNR, afirmă că ROBOR va crește în continuare, până la finalul anului.

Mulți români vor să treacă de la indicele ROBOR la IRCC

În ultima perioadă, foarte mulți români trec de la indicele ROBOR la IRCC, întrucât indicele ROBOR la 3 luni a ajunsese pe 20 mai 2022 la 5,71% , faţă de 1,54% cât era anul trecut pe 20 mai 2021. Băncile, însă, nu privesc această trece cu ochi buni întrucât pentru ele asta însemnă să piardă bani. Acestea pot să aprobe sau nu, afirmă economiștii din sectorul bancar. La rândul lor, avocatii spun însă că este ilegal ca băncile să refuze acest lucru, informează Antena3.

IRCC este noul indice de referință folosit în calcularea ratelor creditelor cu dobânzi variabile.

El se determină la finalul oricărui trimestru, ca o medie aritmetică a valorilor zilnice din intervalul de timp luat în considerare. Rezultatul este apoi aplicat pentru întreg trimestrul următor.

Vești proaste pentru români. Adrian Vasilescu (BNR): „Energia continuă să alimenteze inflația”
Adrian Vasilescu (BNR)

Adrian Vasilescu este de părere că ratele vor crește în continuare

Consilier de strategie la Banca Națională a României, Adrian Vasilescu, a explicat de ce au crescut ratele atât de mult și de ce soluția IRCC nu e una perfectă.

„Trebuie să te gândești foarte bine când faci un asemenea gest dacă îl faci numai pentru că poți să îl faci sau îl faci pentru că ești strâns cu ușa. Riscurile sunt foarte mari – în primul rând, dacă ne uităm pe tabelul de vineri al creșterii ROBOR-ului vom vedea că de la ratele peste noapte care sunt de 3,84, mergem în continuare la rata pe 3 luni cu creștere la 5,71 și la rata pe 12 luni cu 6,11 – asta arată că dobânzile sunt în creștere. Și în România, și în China.

În momentul de față îmi convine să schimb un credit în care dobânda o compun din ROBOR de 5,95% plus marja băncii și un IRCC care este de numai 86%, dar dacă ne uităm în urmă, acum 3 luni IRCC era 1,17%. Și dacă ne uităm în urmă era și mai mic. Dar a fost o vreme în care dobânzile au urcat și IRCC a fost mai mare decât ROBOR”, a subliniat Vasilescu.

El mai spune că previziunile sunt unele sumbre, întrucât de la începutul războiului din Ucraina, din 24 februarie și până vineri, când avem este calculată ultima rată „nu a fost zi ca ROBOR să nu crească”. Și această tendință nu se oprește aici.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe