UDMR vrea taxă de solidaritate. Cine va scoate mai mulţi bani din buzunar, de fapt

Nicu Stan 20.11.2021, 22:45
UDMR vrea taxă de solidaritate. Cine va scoate mai mulţi bani din buzunar, de fapt

UDMR vrea taxă de solidaritate. Președintele UDMR a anunțat cine va scoate mai mulţi bani din buzunar, de fapt. Noua taxă nu a fost discutată în negocierile pentru programul de guvernare, însă va fi discutată după ce noul Guvern va fi instalat. De asemenea, taxa ar urma să aducă miliarde de euro la bugetul de stat.

Kelemen Hunor propune taxă de solidaritate. Cine urmează să plătească bani mulți

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avansat propunerea instituirii unei ”taxe de solidaritate”. Această taxă ar urma să fie aplicată companiilor care înregistrează o cifră de afaceri anuală de peste o sută de milioane de euro.

Noua taxă nu se regăseşte în programul de guvernare, însă urmează să fie dezbătută după instalarea noului Guvern.

Companiile cu o cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro ar putea plati taxa de solidaritate
Companiile cu o cifra de afaceri peste 100 de milioane de euro ar putea plati taxa de solidaritate

Este nevoie de creșterea veniturilor

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirmă că este nevoie de creşterea veniturilor şi este nevoie de resurse, iar în acest context UDMR a propus instituirea unei ”taxe de solidaritate” pe care să o plătească acele companii care înregistrează o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an.

”La un moment dat s-a vorbit de o taxă de solidaritate. Noi am spus că taxă de solidaritate e ok, dar trebuie să vedem ce fel de solidaritate şi cine e solidar, fiindcă eu nu pot accepta ca persoanele care au un venit mic să fie solidare, când companiile mari nu sunt solidare şi am spus că, din punctul meu de vedere, ar însemna o taxă de solidaritate la acele companii care au o cifră de afaceri mai mare de o sută de milioane de euro pe an, ceea ce ar fi corect, pentru o perioadă scurtă sau mai lungă de timp.

Cât ar urma să aducă taxa de solidaritate la buget

Este o posibilitate de a aduna nişte bani la bugetul de stat. După calculele noastre, undeva între 1,4-1,6 miliarde de euro pe an, şi de acolo se pot finanţa multe lucruri. Dar eu nu pot să fiu de acord că oamenii care au un venit de 2500, de 3000 de lei să fie solidari când există posibilitatea de a găsi alte surse. Asta a fost discuţia”, a declarat Kelemen Hunor, la finalul discuţiilor privind formarea unei coaliţii de guvernare, scrie news.ro.

Pensiile vor crește, iar cele mari vor fi impozitate

Pe de altă parte, președintele UDMR a spus că pensiile vor crește cu siguranță. Potrivit acestuia, bani se vor găsi din: ”resurse de finanţare sunt din bugetul de stat, din taxe, din impozite. Deficitul se acoperă şi din împrumuturi”.

Kelemen Hunor nu a precizat nici cu cât se vor impozita pensiile mari, precizând doar că s-au purtat discuţiile pe acest subiect, însă elementele concrete se vor stabili ulterior.

Urmăriți Impact.ro și pe