Vești noi despre avioanele militare de la Baza Kogălniceanu: „Ne-am concentrat pe asigurarea unei capacități de răspuns rapid la alerte 24/7”

Elena Avramescu 09.01.2023, 07:04
Vești noi despre avioanele militare de la Baza Kogălniceanu: „Ne-am concentrat pe asigurarea unei capacități de răspuns rapid la alerte 24/7”

Vestea mult așteptată despre Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu este aici. Se pare că după o lungă perioadă de lucrări de modernizare realizate de militarii români, italieni și canadieni, baza are în prezent capacitatea de a opera mai multe avioane de vânătoare ale Alianței care sunt gata de luptă oricând.

Baza de la Mihail Kogălniceanu are capacitatea de a opera mai multe avioane de vânătoare

În acest sens, NATO a ținut să precizeze că prin eforturile comune ale militarilor români, italieni și canadieni s-a reușit creșterea capacității de luptă a Bazei Aeriene 57 de la Mihail Kogălniceanu, astfel că în acest moment poate să găzduiască mai multe avioane de vânătoare aliate care operează misiuni de Poliție Aeriană Întărită sub comandă nord-atlantică.

„Lucrările de modernizare a infrastructurii detașamentelor aliate de la Mihail Kogălniceanu au permis îmbunătățirea modului în care se execută misiunile de poliție aeriană ale NATO”, a notat instituția.

„Cele mai recente proiecte de modernizare la care am lucrat cu detașamentele canadian și italian au fost realizate pentru a permite operarea a până la zece aeronave și staţionarea temporară a încă cinci aeronave”, a declarat și comandantul bazei aeriene, colonelul Nicolae Crețu.

„Am modernizat și consolidat peste 1.300 de metri pătrați din suprafața bazei și a căii de rulare; proiectele solicitante au fost gestionate împreună cu Forțele Aeriene Române și cu antreprenori locali din domeniul construcțiilor. (…) Prin urmare, ne-am concentrat pe asigurarea unei capacități de răspuns rapid la alerte 24/7”, a spus și colonelul Michele Morelli, comandantul Task Force Air.

Baza aeriana Mihail Kogalniceanu beneficiaza de super avioane spaniole
Baza aeriana Mihail Kogalniceanu

Lucrările de modernizare au permis operarea în paralel, vreme de scurt timp, a șase aeronave CF-18 Hornet ale detașamentului canadian, format din 180 de militari, dar și a patru avioane Eurofighter Typhoon deservite de 150 de militari italieni. Astfel că împreună cu piloții români de F-16 Fighting Falcon au participat la asigurarea frontierei estice a NATO.

„În iulie 2015, NATO, prin intermediul Programul NATO de Investiții în Securitate (NSIP), a aprobat un plan de modernizare semnificativ pentru Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care este condus de România, în coordonare cu ceilalți aliați. Ministerul Apărării Naționale derulează un Proiect de investiții aprobat de Guvern în 2020, care vizează modernizarea Bazei Aeriene Mihail Kogălniceanu pentru a îndeplini criteriile și standardele NATO pentru aerodromuri”, a declarat ofițerul Forțelor Aeriene Române.

În acest sens, cu ajutorul unui program de investiții de 12 miliarde de lei, această unitate militară este reconstruită exclusiv după standardele NATO cu scopul de a avea toate facilităţile întâlnite la construcţiile similare aliate. În acest sens, este gata pentru operarea în siguranţă şi în timpi optimi a unei escadrile de avioane multirol, în intervenţii de apărare sau ofensive.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...