Vești importante pentru fumători. Comisia Europeană propune o schimbare radicală până în 2040

Andra Daoud 30.06.2022, 09:59
Vești importante pentru fumători. Comisia Europeană propune o schimbare radicală până în 2040

Comisia Europeană vine cu o propunere care nu va fi deloc pe placul fumătorilor. Oficialii europeni sugerează interzicerea produselor pe bază de tutun încălzit, care conțin arome. UE și-a propus ca, până în anul 2040, să scadă cu 5 procente numărul fumătorilor, iar interzicerea acestor dispozitive ar fi una dintre măsurile la care s-au gândit oficialii pentru a atinge obiectivul.

UE propune interzicerea produselor din tutun încălzit

Oficialii de la Comisia Europeană sunt de părere că, prin eliminarea de pe piață a produselor cu tutun încălzit, care conțin arome, ar putea să scadă numărul de fumători la nivel european. Măsura face parte dintr-un plan amplu, de combatere a cancerului, după cum a explicat Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate:

„Având în vedere că 9 din 10 cancere pulmonare sunt cauzate de tutun, dorim să facem fumatul cât mai puțin atractiv posibil pentru a proteja sănătatea cetățenilor noștri și a salva vieți. Prin eliminarea de pe piață a tutunului cu arome încălzit, facem încă un pas înspre aplicarea Planului european de combatere a cancerului, prin care vrem să creăm o generație fără tutun – mai puțin de 5% din populație va consuma produse din tutun până în 2040”, a spus ea.

Propunerea Comisiei Europene ar urma să fie analizată și votată de Parlamentul European și de Consiliul European. În cazul în care măsura va primi vot favorabil, guvernele țărilor membre UE vor avea la dispoziție câteva luni pentru a-și modifica, la rândul lor, legislația, astfel încât să se alinieze directivei europene.

Vesti importante pentru fumatori. Comisia Europeana propune o schimbare radicala pana in 2040
Dispozitivele cu tutun incalzit si arome ar putea fi interzise

Au crescut vânzările la produse pe bază de tutun încălzit în mai multe state UE

Comisia Europeană a luat inițiativa în urma unei creșteri a vânzărilor de produse pe bază de tutun încălzit și arome, în mai multe state membre. Mai precis, vânzarea acestor produse a crescut cu 10% în șase state din blocul comunitar. Astfel de produse încălzesc tutunul, în loc să îl ardă, precum țigările obișnuite și sunt o alternativă la care apelează mulți fumători, cu atât mai mult cu cât folosirea lor este permisă și în spațiile închise.

În urmă cu doi ani, țările membre UE au renunțat la țigările mentolate și la cele cu arome. Potrivit statisticilor date publicității de oficialii de la UE, cancerul este a doua cauză de deces în cadrul blocului comunitar. 3,5 milioane de noi cazuri sunt depistate în fiecare an, la nivelul întregului bloc comunitar, iar 1,3 milioane de cetățeni europeni își pierd viața anual din cauza acestei boli.

UE estimează că aproximativ 40% dintre cetățenii blocului comunitar s-ar putea confrunta cu această boală, la un moment dat în viață și își propune ca, prin descurajarea fumatului, să scadă frecvența acestei boli.

Urmăriți Impact.ro și pe