SPECIAL

Fumatul – un viciu cu vârstă multimilenară. Oamenii consumă tutun de peste 9.000 de ani. SPECIAL

Dan Mlădinoiu 04.11.2021, 12:18
Fumatul – un viciu cu vârstă multimilenară. Oamenii consumă tutun de peste 9.000 de ani. SPECIAL

Acest atât de nociv nărav pentru organismul uman are o vârstă considerabilă, estimată la multe mii de ani. Norul de fum al tutunului este o „plăcere” seducătoare vinovată de uciderea lentă a milioane de oameni.

Când ar fi fost folosit pentru prima dată tutunul

Deși îi sunt cunoscute efectele letale, adepții săi continuă să-l inspire cu o voluptate dincolo de voința lor, care, de fapt, nici nu există. Sunt dependenți de o asemenea unealtă a morții. Există și contrariul, însă într-un procent net inferior celor pe care nicotina i-a subjugat. De cele mai multe ori până la sfârșitul vieții.

Oamenii de știință din statul american Utah au descoperit dovezi pentru prima utilizare cunoscută a tutunului în urmă cu aproximativ 12.300 de ani. Rezultatele au fost publicate pe 11 octombrie anul acesta în revista “Nature Human Behavior”.

Supranumit ”tutun de coiot”, este un soi sălbatic de plantă de deșert care poartă numele de ”Nicotiana attenuata”. Ea crește și astăzi în America de Nord . În situl arheologic Wishbone, în deșertul Great Salt Lake din Utah, lângă orașul Salt Lake City, oamenii de știință au descoperit reziduuri carbonizate de semințe de Nicotiana, având o vechime de aproximativ 12.300 de ani.

Acest număr de ani este cu 9.000 mai mare decât fusese documentat anterior, ca fiind cele mai vechi urme ale consumului de tutun de către oamenii din continentul american, ce până acum fusese estimat ca datând de aproximativ 3.300 de ani.

Fumatul - un viciu cu varsta multimilenara. Oamenii consuma tutun de peste 9.000 de ani. SPECIAL
O tigara aprinsa

În studiul pomenit la începutul articolului și publicat în revista menționată, autorii descriu descoperirea unei case de către arheologi în care au găsit artefacte de piatră, vârfuri de suliță și oase de rață. În vatra milenarei locuințe se mai aflau semințe ale unor diferite organisme vegetale de altădată, dintre care patru proveneau din aceste plante sălbatice de tutun.

În niciun caz nu putea fi vorba de un combustibil slab, deoarece era imposibil ca ele, prin natura lor, să fie folosite pentru a aprinde focul. Oamenii de știință sugerează că vânătorii-culegători nomazi din acest site din Utah au mestecat “verdețurile” pentru a elibera nicotină.

”La scară globală, tutunul este regele plantelor psihotrope, iar acum putem urmări direct rădăcinile sale culturale până în Epoca de Gheață”, a declarat pentru Reuters arheologul Daron Duke, autor principal la Far Western Anthropological Research Group din statul Nevada.

Mayașii și tutunul

Cu mai mult de 1.000 de ani în urmă, mayașii foloseau deja tutun. Dar nu l-au consumat întotdeauna în formă brută, ci în amestec cu alte plante, probabil pentru a-i da o aromă mai plăcută. Acesta este ceea ce dezvăluie un nou studiu publicat în revista ”ScientificReports” .

Se știe de multă vreme că tutunul era o plantă folosită pe scară largă de popoarele precolumbiene, inclusiv de mayași și azteci utilizată atât pentru virtuțile sale medicale, cât pentru valoarea sa considerată sacră. Tutunul făcea parte, însă, dintr-un set mai mare și necunoscut de produse psihoactive consumate de respectivele civilizații.

În anul 2012, un studiu al oamenilor de știință a descoperit reziduuri de nicotină într-o sticlă mayașă datată în jurul anului 700 d.Hr. pe care erau reprezentate semne  pictate asociate tutunului. Constatările au sugerat că recipientul a fost, se pare, folosit pentru a păstra frunzele proaspete de tutun. Totuși, au fost oferite puține informații despre consumul lor.

Colecția de 14 sticle ceramice

Odată dat publicității noul studiu, oamenii de știință au decis să meargă mai departe. Astfel, ei au fost interesați de o colecție de 14 fiole ceramice, dintre care majoritatea au fost descoperite în ultimii 15 ani în Peninsula Yucatan din Mexic. Toate au fost datate ca având peste 1.000 de ani, fiind clasate din perioada cuprinsă între 750 și 900 d.Hr.

Pentru a studia compoziția lor chimică, s- a folosit o nouă metodă analitică cu scopul de a detecta mii de compuși și metaboliți ai plantelor conținute în artefacte. O abordare care a făcut posibilă obținerea unei imagini mult mai complete comparativ cu celelalte tehnici.

”Problema este că, dacă prezența unor biomarkeri precum nicotina arată că tutunul a fost fumat, nu indică ce altceva a fost consumat sau depozitat în artefact ”,  a spus profesorul David Gang, coautor al cercetărilor, într-un comunicat lansat la Institutul de Chimie Biologică a Universității de Stat din Washington.

Tutunul mexican și tarhonul

Datorită abordării lor, cercetătorii au reușit să detecteze peste 9.000 de semne chimice. Rezultate au evidențiat prezența a două soiuri de tutun uscat, ”Nicotiana tabacum” și ”Nicotiana rustica”, dar și a unei plante aromatice numite ”Tagetes lucida” o plantă perenă originară din Mexic și America Centrală, supranumită “tarhon mexican”.

Cea din urmă specie este departe de a fi necunoscută. A fost renumită secole de-a rândul pentru proprietățile sale medicale și este încă folosită în mod obișnuit astăzi pentru diverse ceremonii din Mexic și Guatemala. Pe de altă parte, este prima dată când se descoperă în prezența tutunului, potrivit autorilor studiului.

”Dacă se stabilește că tutunul a fost consumat în mod obișnuit în America înainte și după descoperirea ei, subiectul altor plante folosite în scopuri medicinale sau religioase rămâne în mare parte neexplorat ”, potrivit declarației lui Mario Zimmermann, antropolog la Universitatea de Stat din Washington, conducătorul cercetării.

Observația sugerează că tutunul care a fost fumat, mestecat și apreciat de mayași s-a dovedit uneori mixat cu alte ingrediente, pentru un consum mai plăcut, după cum sunt de părere specialiștii.

De altfel, nu este prima dată când tutunul este găsit în asociere cu alte organisme vegetale. În iunie anul trecut , David Gang și alți oameni de știință  anunțaseră deja identificarea unei alte varietăți de tutun, ”Nicotiana quadrivalvis”, asociată cu o plantă numită ”Sumac” sau ”Rhus glabra” într-o țeavă veche de 1.400 de ani găsită în statul american Washington.

Deschiderea unei noi perspective asupra consumului de plante psihoactive

Studiile oferă o nouă perspectivă asupra practicilor mayașilor în ceea ce privește consumul de plante psihoactive, precum și depozitarea lor. În cea mai recentă lucrare, echipa a fost interesată și de formele și particularitățile celor 14 sticle selectate pentru a dezvălui eventualele diferențe.

Imaginea de ansamblu este însă departe de a fi completă. Este și motivul pentru care oamenii de știință încearcă să obțină acces la alte situri antice găsite în aceeași regiune pentru a efectua noi analize. De asemenea, vor studia rămășițele umane, mai ales plăcile lor dentare, în căutarea unor reziduuri organice.

“Extindem frontierele științei arheologice pentru a investiga mai bine relațiile dintre oameni și o gamă largă de plante psihoactive, care au fost (și încă sunt) consumate în întreaga lume”, a afirmat Shannon Tushingham, profesor de antropologie la Washington State University, un alt coautor al studiului.

”Oamenii au folosit multe moduri ingenioase de a stăpâni, folosi, manipula și pregăti plante native și amestecuri ale lor, iar arheologii abia acum încep să deslușească suprafața acestor  practici antice”, a conchis ea. (surse: historytodayarchive. com , scientificresearch.us).

Urmăriți Impact.ro și pe