Vești bune pentru românii care primesc bonuri de masă. Valoarea unui tichet va fi de 35 de le de la 1 august

Mihnea Tălău 27.07.2023, 14:30
Vești bune pentru românii care primesc bonuri de masă. Valoarea unui tichet va fi de 35 de le de la 1 august

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul va aproba, joi, creşterea valorii tichetelor de masă de la 30 de lei la 35 de lei, de la 1 august, şi, ulterior, la 40 de lei, începând cu 1 ianuarie 2024.

Valoarea tichetelor de masă crește de la 30 de lei la 35 lei

În nota de fundamentare a proiectului se arată că valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre (respectiv semestrul II al anului 2022 – prezent) nu a înregistrat nicio creştere, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut semnificativ, astfel încât în prezent valoarea unui tichet de masă, care este de 30 lei, este mică pentru a asigura o masă decentă pe parcursul unei zile de lucru.

„Astăzi creștem valoarea tichetelor de masă de la 30 de lei la 35 lei lunar începând cu 1 august și vom ajunge la 40 lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc ținând cont de inflația din acest an”, a declarat Marcel Ciolacu.

Trebuie spus că valoarea tichetelor de masă din ultimele două semestre nu a înregistrat nicio creştere, deşi preţul alimentelor, cât şi al utilităţilor au crescut constant și semnificativ.

Tichetele de masa s-ar putea mari din luna octombrie

Un beneficiu suplimentar la salariu oferit angajaților

Astfel, creşterea valorii nominale a tichetelor de masă se va reflecta în mod direct în puterea de cumpărare a angajaţilor şi, în consecinţă, în veniturile bugetului de stat, deoarece acest venit este supus impozitării, se precizează în nota de fundamentare.

Crescând valoarea nominală a tichetelor de masă la nivelul corespunzător, statul are posibilitatea de a implementa o facilitate fiscală care asigură o mai bună colectare a taxelor şi impozitelor, diminuându-se astfel economia subterană.

De la introducerea lor în anul 1998, tichetele de masă au devenit un beneficiu suplimentar la salariu oferit angajaților din România și sunt răspândite în aproape toate țările Uniunii Europene. Potrivit unui studiu realizat de Asociația Profesională a Emitenților de Tichete (APET) în decembrie 2021, peste 80% dintre companiile intervievate oferă tichete de masă electronice.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...